YENI GELIR VERGISI KANUNU TOPLANTISI

28.04.2016 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 4511 görüntülenme YAZDIR

YENI GELIR VERGISI KANUNU TOPLANTISI

Dr. A. Bumin DOGRUSÖZ

Dünya Gazetesi 28.4.2016

         Haziran 2013’de Meclise sunulan Gelir Vergisi Kanunu Tasarisi, seçimler dolayisiyla kadük olduktan sonra bu yasama döneminde de tekrar Meclise sunulmustur. Tasari halen Plan ve Bütçe Komisyonu Alt Komisyonunda incelenmektedir.

Hükümetin Aralik ayinda açikladigi 2016 yili Eylem Planinda 6 ay içerisinde gerçeklestirilecek Reformlar içerisinde yeni Gelir Vergisi Kanununun yasalastirilmasi da yer almistir. Yine bu eylem planina göre gelir ve kurumlar vergisi kanunlari da bu yeni yasa içerisinde birlestirilerek yer alacaktir.

Tasarinin en çok tartisilan noktasi da iki kanunun birlesmesi noktasinda yogunlasmistir. Çünkü bu konuda yeterince tatmin edici sebep, bu güne kadar ortaya konulamamistir. Burada birlesen iki vergi olmayip, iki kanunun düzenlemeleridir. Ancak düzenlemelerin tamaminin tasarida tam olarak birlestirilemedigi, bazi hükümlerin ise ayri ayri varliklarini sürdürdügü görülmektedir.

Avrupa Birligine baktigimizda ise basta mehaz ülke Almanya basta olmak üzere Avusturya, Hollanda, Ingiltere, Polonya, Portekiz, Italya, Macaristan, Danimarka, Finlandiya gibi önemli pek çok ülkede (16 ülke) gelir ve kurumlar vergilerinin ayri kanunlar halinde düzenlendigini görüyoruz. Fransa, Ispanya, Yunanistan, Belçika, Isveç, Lüksemburg gibi ülkelerde (8 ülke) ise bu iki vergi ayni kanun içerisinde yer almakla birlikte ayri ayri düzenlenmistir. Sadece 4 ülkede (Estonya, Irlanda, Malta, Kibris Rum Kesimi) bu iki vergi tek kanun olarak düzenlenmistir.  Bizim tasari ise kismen birlikte kismen de ayri bölüm olarak düzenleme ile bu gruplardan hiç birine uymamaktadir. Üstelik bunun bilimsel bir gerekçesi de yoktur.

Hemen söyleyelim Tasari, vergi tabanini genisletmemekte, yeni mükellef gruplari yaratmamakta, kayit disi ile mücadele adina da hatiri sayili bir düzenleme içermemektedir.

Maliye Bakanimiz geçtigimiz günlerde Tasarinin vergi artisi yaratmayacagini söylemistir. Dogrudur. Çünkü Tasari vergi oranlarinda bir artis öngörmemektedir. Ancak istisnalarin daraltilmasi, bazi özel düzenlemeler, verginin konusunun genislemesi ile mükelleflerin vergi yükünün artacagi da açiktir. Örnegin gayrimenkul sermaye iratlarinda götürü gider orani düsürülmekte, aile anonim sirketlerinin hisse senetlerinin satisinda iki yillik vergi disinda kalma süresi kaldirilmakta, bes yildan fazla elde tutulmus gayrimenkullerin satisinda vergi disilik sona ermekte ve bes yildan sonraki satislarda kazancin % 25’i üzerinden vergi alinmasi öngörülmekte, kurumlarin iki tam yil aktifte tutulmus gayrimenkul, istirak hissesi satis kazançlarinda  uygulanan % 75 istisna orani % 40’a düsürülmektedir. Beyan dönemleri ve esaslari da yeniden düzenlenmektedir. Bunun gibi pek çok düzenleme vergi yükünü arttiracaktir.

Öte yandan Tasarida geçis dönemine iliskin olarak geçici madde düzenlemelerinin bulunmamasi dolayisiyla kazanilmis haklarin pek çogu da ihlal edilecek gibi görünmektedir. Bu nedenle Tasarinin mükelleflerce çok iyi tetkik edilerek, yasalasmadan gerekli tedbirleri almak gerekecektir.

Iste bu durumda dikkate alinarak VEHUP Vergi Hukuku Platformu ile Marmara Üniversitesi Maliye Bölümünün isbirligi ve Istanbul SMMM Odasinin destegi ile Gelir Vergisi Kanunu Tasarisinin irdelenecegi bir toplanti düzenlenmistir.

“Gelirin Vergilendirilmesinde Idealler ve Gelir Vergisi Kanunu Tasarisi” basligi ile 2 Mayis Pazartesi günü Marmara Üniversitesinin Sultanahmet’de bulunan Rektörlük binasinin konferans salonunda saat 10.00’da baslayacak olan toplanti kamuya açik ve ücretsiz olarak yapilacak.

Toplantida sunulacak tebliglerin basliklari, “Tasarinin Sistematik Açidan Degerlendirilmesi” (Prof. Dr. Dogan SENYÜZ, Prof. Dr. Adnan GERÇEK), “Anayasal Ilkeler Açisindan Gelir Kavrami” (Doç. Dr. Cenker GÖKER), “Hukuki Yapi Tarafsizligi Bakimindan Kurumlar Vergisi” (Yrd. Doç. Dr. Deniz Ege GÖKTUNA), “Tam Mükellef – Dar Mükellef Ayirimi ve Ölçütler” (YMM Abdülkadir KAHRAMAN), “Sosyal Devlet Ilkesi Açisindan Muafiyet ve Istisnalar” (Yrd. Doç. Dr. Balca ÇELENER), “Vergi Adaletine Uygun Vergi Matrahi” (Prof.Dr. Funda BASARAN YAVASLAR), “Gelirin Toplanmasi ve Beyani” (YMM Ahmet KAVAK), Insaat Sektörünün Vergilendirilmesi (YMM Sakip SEKER), “Finans Sektöründe Vergilendirme” (Yrd. Doç. Dr. Erdem ATESAGAOGULLARI) seklinde.

Kanun çikmadan Kanunu ögrenmek ve gelecegi yeni kanuna göre planlamak açisindan önemli ve kaçirilmamasi gereken bir toplanti. Benden duyurmasi.

NOT : Gelir Vergisi Kanunu Tasarisinin metnine ve ayrica toplantinin ayrintili programina www.bumindogrusoz.com sitesinden ulasabilirsiniz.