ÖDEMELERIN/TAHSILATLARIN TEVSIKINDE YENILIKLER

13.06.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3815 görüntülenme YAZDIR

ÖDEMELERIN/TAHSILATLARIN TEVSIKINDE YENILIKLER(*)

(Dünya Gazetesi / 13.6.2017)

            Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fikrasinin (2) numarali bendi ile Maliye Bakanligina, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumlari veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunlulugunu getirme ve bu zorunlulugun kapsamini ve uygulamaya iliskin usul ve esaslarini belirleme yetkisi verilmistir.

Maliye Bakanligi bu yetkisine dayanarak Vergi Usul Kanunu Genel Tebligleri ile birinci ve ikinci sinif tüccarlara, kazanci basit usulde tespit edilenlere, defter tutmak zorunda olan çiftçilere, serbest meslek erbabi ile vergiden muaf esnafa, kendi aralarinda yapacaklari ticari islemler ile nihai tüketicilerden (Türkiye’de mukim olmayan yabancilar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacaklari 7.000.- Türk Lirasini asan tahsilat ve ödemelerini banka, katilim bankalari veya PTT araci kilinarak yapmalari ve bu kurumlarca düzenlenen hesap belgesi (dekont) veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsik etmeleri zorunlulugu getirdikten baska Gelir Vergisi Genel Tebligleriyle de isyeri ve konut kiralama islemlerine iliskin yapilacak tahsilat ve ödemelerin de banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle belgelendirilmesi zorunlulugu getirmistir.

Bu Genel Tebliglerle yapilan açiklamalarin irdelemesini eski yazilarimizda yapmistik. Geçtigimiz günlerde yayimlanan: 298 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebligi ve 480 Sira No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi ile bazi önemli degisiklikler yapildi.

Bilindigi gibi, konut kiralamalarinda her bir konut için aylik kira bedelinin 500,- TL ve üzeri olmasi halinde, is yeri kiralamalarinda ise her hangi bir sinir olmaksizin kira bedelinin tamaminin banka, katilim bankasi veya PTT tarafindan düzenlenecek belgelerle tevsik zorunlulugu söz konusuydu. Yapilan düzenlemelerle bu konuda bir degisiklik getirilmemistir.

Ancak kisa süreli konut kiralamalarinda, bir baska deyisle haftalik, günlük veya benzeri sekilde kisa süreli konut kiralamalarinda ise tutara bakilmaksizin kira gelirinin banka, katilim bankasi veya PTT tarafindan düzenlenecek belgelerle tevsik zorunlulugu getirilmistir. Dolayisiyla yillik veya aylik konut kiralamalarinda aylik kira bedelinin 500,-TL’nin altinda olmasi halinde kira ödeme veya tahsilatinin banka, katilim bankasi veya PTT tarafindan düzenlenecek belgelerle tevsik zorunlulugu aranmazken, daha kisa süreli konut kiralamalari için aranacaktir. Kisa süreli kiralamalar için yeni ihdas edilen bu zorunluluk 1.7.2017 tarihinden itibaren yürürlüge girecektir.

Öte yandan tevsik zorunlulugu kapsaminda olanlardan araç kiralama faaliyeti ile ugrasanlarin vermis olduklari motorlu kara tasiti ve motorlu kara araci kiralama hizmetlerine iliskin tahsilat ve ödemelerin, 7.000,- TL olarak belirlenmis sinira bagli kalinmaksizin, araci finansal kurumlar tarafindan düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi zorunlulugu ihdas edilmistir. Ancak, trafik siciline kayit ve tescil edilmesi zorunlu olmayan tasit ve araçlarin kiralanmasi bu ihdas olunan yükümlülügün disinda birakilmistir. Araç kiralama sirketlerince dikkat edilmesi gereken bu düzenleme de 1.7.2017 tarihinde yürürlüge girecektir.  

  Ayrica gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilere ait ürünlerin, 5174 sayili Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile Odalar ve Borsalar Kanunu kapsaminda kurulan ticaret borsalarina adi geçen Kanunun 46. maddesinde belirtilen süreler içerisinde tescil ettirilerek gerçeklesen satislarina iliskin tahsilat ve ödemelerin de banka, katilim bankalari ve PTT araciligi gerçeklestirilmesi, bir baska deyisle bu kurumlarca düzenlenecek belgelerle tevsik edilmesi zorunlulugu da getirilmistir. Ancak bu zorunluluk, öncekilerden farkli olarak 9 Haziran 2017 tarihinde yürürlüge girmistir.

            Söz konusu ödemelerinin / tahsilatlarin banka, katilim bankasi veya PTT araciligi ile yapilmamasi, bir baska deyisle bu kurumlarca düzenlenecek belgelerle tevsik edilmemesi halinde uygulanacak yaptirim, Vergi Usul Kanununun 355. maddesinde yazili özel usulsüzlük cezasi olacaktir.

(*) Bu yazimda sehven olusan hata için 15.6.2107 tarihli yazimin sonunda düzeltme yayinlanmistir.