VERGI BARISINDA ÇÖZÜMLENEN KONULAR

11.10.2016 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3704 görüntülenme YAZDIR

Vergi barisinda çözümlenen konular

Dünya Gazetesi / 11.10.2016

6736 sayili ve kisaca kamuoyunda Vergi Barisi Kanunu olarak adlandirilan Kanuna iliskin olarak Gelir Idaresi Baskanligi, duraksama konusu bazi hususlari 2016/1 sayili Iç Genelgesi ile açikliga kavusturdu. Iç genelgelerin Resmi Gazete’de yayinlanarak ilgili genis kitlelere ulasmasi söz konusu olmadigindan bizde kösemizde böylece netlesen konulari duyuralim dedik. 

- Iç Genelge’de, muhtelif kanunlarda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçilar, kefiller, sirket ortaklari, kanuni temsilciler, yeminli mali müsavirler ve serbest muhasebeci mali müsavirler gibi amme borçlusu sayilan kisilerin, bu sorumluluklari kapsaminda kanun hükümlerinden yararlanmak için elektronik ortamda basvuruda bulunmalarinin mümkün olmadigi açiklanmistir. Bu kisilerin kagit ortaminda beyanname vermeleri gerekmektedir. (Ancak bu statüdeki kisilerin sadece kesinlesmis borçlar için yapilandirma basvurusunda bulanabilecekleri, ihtilafli borçlar için basvuru olanaklari olmadiklari unutulmamalidir).

- Iç Genelge ile tutuklu veya hükümlü olan mükelleflerin Kanun hükümlerinden yararlanmaya iliskin dilekçelerinin ceza infaz kurumuna verebilecekleri kabul edilmistir.

- Iç Genelge ile yurt disinda bulunan mükelleflerin faks yoluyla da Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere müracaatta bulunabilecekleri kabul edilmistir. Bu durumda, mükellefler tarafindan istenilmesi halinde ödeme tablolari kendilerine yine faks yoluyla gönderilecektir. Ancak yapilandirma talebinde bulunulan borçla ilgili bir ihtilaf söz konusu ise feragat dilekçesinin kagit ortaminda ve imzali olarak 15 günlük bir sürede ulastirmalari gerekecektir.

- Motorlu tasitlar vergisi yapilandirma talep edecek olanlarin, baska bir il veya ilçedeki motorlu tasitlar vergisini tahsile yetkili vergi dairesine de yapilandirma müracaati yapabilecekleri kabul edilmistir. Bu mükelleflerin hazirlanacak ödeme planlarini basvuruda bulunduklari vergi dairesinden veya Gelir Idaresinin web sayfasi üzerinden de alabilecekleri kabul edilerek, bu durumdakilere büyük bir kolaylik saglanmistir.

- Ihtilafli veya kesinlesmis borçlari için yapilandirma talep edenlerin, basvurusu süresi bitimine kadar taleplerinden vaz geçebilecekleri veya ödeme planlarini degistirebilecekleri açiklanmistir. Ancak burada ihtilafli borçlarda özellikle dikkat edilmesi gereken husus feragat konusudur. Vergi dairelerinin feragat taleplerini derhal (en geç üç gün içinde) mahkemelere göndermesi söz konusu oldugundan, feragat dilekçeleri mahkemelere ulastiktan sonra feragatten vaz geçilmesi söz konusu olamaz. Hele mahkeme feragat sebebiyle davanin konusuz kaldigina karar verdikten, bir baska deyisle dosyadan el çektikten sonra dosyanin yeniden canlandirilmasi mümkün degildir. Bu sebeple davadan feragati içerecek sekilde yapilmis yapilandirma basvurularindan vaz geçilirken bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kanunun, pismanlikla veya kendiliginden verilecek beyannameler ile matrah ve vergi artirimina ve stok beyanlarina iliskin hükümlerinden yararlanmak üzere beyan ve bildirimde bulunanlarin da basvuru süresinin sonuna kadar bu beyan ve bildirimlerini düzeltebilecekleri veya ödeme seçeneklerini degistirebilecekleri kabul edilmistir. Ancak, Kanunun 5 inci maddesinin yedinci fikrasi kapsaminda, inceleme raporlari ile takdir komisyonu kararlari sonucu bulunan farkin, matrah veya vergi artirimi yapilan tutar ile birlikte degerlendirilmis olmasi halinde, bu matrah ve vergi artirimina iliskin beyanlari azaltacak sekilde düzeltme yapilamayacaktir.

- Yapilandirma basvurusunda bulunanlar nezdinde söz konusu borçla ilgili olarak daha önce yapilmis hacizlerin kaldirilmasi için mükellefin teminat vermesi gerekmektedir. Bu sekilde haczedilmis mallar için, borçlunun talebi olmadikça satisa geçilemeyecektir. Haczedilenin motorlu tasit olmasi halinde haciz kaldirilmasa bile yakalama ve/veya baglama islemi sonlandirilacak ve talep halinde araç sahibine iade edilecektir.

- Ihtilafli borçlarda kanunun yayimi tarihi itibariyle (19.8.2016) dava açma süresi içerisinde bulunanlarin yapilandirma basvurusunu dava açma süresinin sonuna kadar mi, yoksa genel basvuru süresinin sonu olan 31.10.2016 tarihine kadar mi yapmalari gerektigi konusundaki duraksama, basvurunun 31.10.2016 tarihine kadar yapilabilecegi yönünde açikliga kavusturulmustur.

- Kanunun yayimi tarihinden önce dava açmis, ancak davasi dilekçe red karari ile sonlandirilarak, kendisine usulüne uygun dilekçe ile dava açmasi veya avukat olan vekille dava açmasi yahut birlikte dava konusu ettigi islemleri ayri ayri dava konusu yapmasi için 30 günlük süre verilmis olanlarin da, söz konusu sürenin 19.8.2016 itibariyle dolmamis olmasi kosulu ile dava açma süresi içerisinde bulunanlar statüsünde yapilandirma basvurusunda bulunabilecekleri kabul edilmistir.

- Ecrimisil borçlari için de yapilandirma basvurusunda bulunulabilecegi açikliga kavusturularak bu konuda vergi dairelerine müracaat edenlerin, devam etmekte bulunan davalarinin bulunmasi halinde feragat islemi için ayrica davanin tarafi olan milli emlâk müdürlügüne veya mal müdürlügüne de basvuru dilekçesinin bir örnegini iletmeleri gerektigi de söz konusu iç genelge hatirlatilmistir.