Vergi kanunlarinda yeni istisnalar geliyor

04.02.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 2966 görüntülenme YAZDIR

Vergi kanunlarinda yeni istisnalar geliyor

Dünya Gazetesi 20.12.2106

Geçtigimiz günlerde TBMM’ye sunulan bir kanun tasarisi yine pek çok vergi kanununda çesitli degisiklikler yapilmasi öngörülüyor. Bu vergi kanunlari Damga Vergisi Kanunu, Harçlar Kanunu, Katma Deger Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu’dur. Degisiklikler yapilmasi öngörülen diger kanunlar olarak ise Sosyal Güvenlik Kanunu, Türk Uluslararasi Gemi Sicili Kanunu, Kamu Ihale Kanunu, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne Iliskin Kanun sayilabilir.

Aslinda bu tasaridan 13.12.2016 günü yayimlanan yazimizda bahsetmis ve “UGS’ye Kayitli Gemilerin Sorunlari Çözülüyor” baslikli bu yazimizda tasari ile öngörülen bazi degisiklikleri de aktarmistik. Bu yazimda ise vergi kanunlarinda yapilmasi öngörülen diger degisiklikleri aktaracagim. Tasari ile kamu kurum ve kuruluslari tarafindan uluslararasi ihale konusu edilen yolcu tasima isleri de döviz kazandirici faaliyetlere iliskin damga vergisi ve harç istisnalari kapsamina alinmakta, böylece uluslararasi tasimaciliga iliskin söz konusu istisnalar yolcu tasimaciligini da kapsayacak sekilde genisletilmektedir. Tasari ile getirilmesi öngörülen bir baska madde ile yatirim tesvik belgesi kapsaminda yapilan yazilim ve gayri maddi hak satis ve kiralamalarinin katma deger vergisinden istisna edilmesi öngörülmektedir.

Öte yandan belediye ve il özel idarelerinin mülkiyetinde bulunan tasinmazlarin satislarinda KDV istisnasinin uygulanmasi için mevcut kanunda öngörülen iki yil malik olma kosulu da kaldirilmaktadir. Bu konuda da geçmise yönelik bir vergi ve ceza affi getirilmektedir. Tasarinin kanunlasmasindan önce “iki yil malik olma kosulu gerçeklestirilmeden ve KDV hesaplanmaksizin yapilmis satislar” için geçmise yönelik af getirilmekte ve belediye ve özel idareler aleyhine bir tarhiyat yapilamayacagi, yapilmis tarhiyat veya tahakkuklarin da terkin edilmesi de tasari ile öngörülmektedir. Ayrica bu konuda yapilmis tahsilatlarin iade edilmemesi, hatta belediye ve özel idare tarafindan tahsil edilip hazineye intikal ettirilmemis tutarlarin da söz konusu tasinmazlari alanlara iade edilmemesi tasari ile getirilmek istenilen bir baska düzenlemedir. Ancak bu sekildeki düzenlemelerin Anayasa ve hukuk devleti ilkesi ile bagdastirilmasi mümkün degildir. Bir alicinin veya bir belediyenin basvurusu ile bu “iade etmeme veya üstüne yatma seklinde” ifade edebilecegimiz seklindeki düzenlemelerin Anayasa Mahkemesince iptal edilecegini düsünüyoruz.

Tasari ile ayrica, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “birlesme”yi düzenleyen 19. maddesi kapsaminda birlesene sanayi sicil belgesine sahip olarak fiilen üretim faaliyetinde bulunan küçük ve orta ölçekli isletmelerin, birlesme tarihinde sona eren hesap döneminde elde ettigi kazançlar ile bu kapsamda birlesilen kurumun birlesme isleminin gerçeklestigi hesap dönemi dahil olmak üzere üç hesap döneminde elde ettigi kazançlara uygulanacak kurumlar vergisi oraninin bir tesvik mahiyetinde olmak üzere indirimli olarak uygulanmasi öngörülmektedir. Bu maksatla Bakanlar Kurulu’na bu kapsamda uygulanacak vergi oranini, sektörler, is kollari, üretim alanlari imalatçi, ihracatçi olanlar ve olmayanlar için farklilastirarak belirleyebilmek üzere %5’e kadar indirme yetkisi taninmaktadir. Bu konudaki diger degisiklik olarak da, varlik barisi uygulamasinin yat, kotra, tekne ve gezinti teknelerini de kapsayacak sekilde genisletilmesini söyleyebiliriz.

Tasari hakkinda genel olarak birseyler söylemek gerekirse, sorun çözücü düzenlemeler getirmekten çok, istisnalari genisletmeyi amaçladigi, gerekçelerinin ise pek özenli olmadigi, hatta bir çok madde gerekçesinin maddenin tekrarindan ibaret oldugu söylenebilir. Ancak yasama organinda bir torba kanun olarak ele alinacak tasari düzenlemesinin, çok genisleyecegi de simdiden bellidir.