Referans’a Veda

14.10.2010 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 4648 görüntülenme YAZDIR

Referans’a Veda
14 Ekim 2010, A.Bumin DOGRUSÖZ

Bugüne kadar, önce 17 yil Dünya gazetesinde, sonrasinda da 3,5 yildir gazeteniz Referans’taki bu kösede, sirketler hukuku ve vergi hukukunun yasama aktarilmasindan kaynaklanan sorunlari irdelemeye çalistim. Sorulariniza yanitlar verdim, yorumlarda, önerilerde bulundum. Konulara, vergici gözlügü ile degil, hep bir hukukçu olarak hukuk biliminin isiginda, hukuk devleti ilkesinin yasama geçirilmesi dogrultusunda ve hep vergi adaletini gözeterek yaklastim. 
Çünkü vergi hukuku, daima çatisan menfaatlerin dengelenmesini gözetmek durumunda olan bir hukuk dali. Vergi iliskisinin bir tarafi olan hazine, mükellefin cebindeki parayi almaya çalismakta, buna karsilik mükellef de bir yolunu bulup parasini kurtarmak ve vergiyi ödememenin pesinde. Tam bir menfaat çatismasi. Iste bu çatisma içerisinde menfaatleri adalet terazisinde dengelemeye çalismak da vergi hukukunun görevi. 
Hukuk, haklinin hakkini haksiz olanin ezilmesine engel olarak teslim etmeyi amaçlar. Kamu daima güçlüdür, çünkü devletin egemenlik hakkinin mali alandaki görünümü olan vergilendirme yetkisini kullanir ve bu yetki uyarinca daima kendisini koruyacak ve kollayacak tedbirleri alir. Çünkü yasama, kural koyma ve koydugu kurallari yasama geçirme ve gerektiginde diledigi gibi degistirme yetkisine sahiptir. O halde korunmasi gereken, mükelleftir ve gözetilmesi gereken mükellef haklaridir. Ben de bu yüzden yazilarimda hep mükellef haklarini öne çikarmaya çalistim. 
“Vergi hukukunun vergisi var, hukuku yok” derler ya, kisaca ben iste o olmayan hukuku yasama geçirmeye, vergi hukukunun güncel sorunlarini yazmaya çalistim. 
Bu arada gazetem, yazilarima bir gün bile karismadi, ne “sunu yaz”, ne de “bunu yazma” dedi kimse. Özgürce yazdim. 
Görüslerim bazen azinlikta kaldi, bazen çogunluk tarafindan benimsendi, akademik dünyada, kitaplarda, makalelerde, tezlerde çokca atiflar aldi, bazen yargi kararlarina bazen de mevzuata yansidi. Çogunlukla da yazilarimda hakli çiktim. 
Görüslerim izinli veya izinsiz bazen dergilere, bazi sitelere aktarildi. Izinsiz alintilara konu oldu. Bunlari bana sizler bildirdiniz, neden izin veriyorsun dediniz. Önemli degildi. Çünkü okur zaten, su küçücük çevrede kimin neyi ne zaman yazdigini biliyordu ve benim için önemli olan hukukun gelismesiydi. 
Basbakanlik’tan bir uzman bir gün telefon ederek tesekkür etti, “Yazinizdaki uyarinizla bir tasariyi bakanliga iade ettik” diye. Görüslerimin izlerini mevzuatta veya yargi kararlarinda görmek elbette ki mutluluk verdi. 
Buna karsilik görüslerimin tartisilmasi veya alinmasi bazen de akademik çevrelerde istenmedi. Gerekçe olarak da ögrencilere “Akademik tezlerde gazete yazisina atif yapilmaz” denildi. Oysa farkinda degildiler ki, görüs ortaya atildiysa görmezden gelinemez ve her nerede yazilirsa yazilsin alintisiz aktarilamaz. Kesekâgidinin üzerinde okusaniz bile ona atif yapacaksiniz. Bilimsel ahlak bunu gerektirir. Önemsemedim, çünkü onlar ya gazete okumayanlar ve tartismayanlardi ya da alintisiz aktarmayi sevenlerdi. 
Yasayan hukuk, yasayan iktisat makalelerdedir. Makaleler dinamik, ders kitaplari statiktir. 
Ben yazilarimin karsiligini okurlarimin özenle sakladigim takdir ve tesekkür e-postalariyla, çesitli yayinlarda yapilan atiflarla, yazilarimi kesip saklayan, hatta ciltlettiren, dava dilekçelerine ek yapan okurlarima rastlamakla aldim. 
Simdi gazeteniz Referans, bir diger gazete Radikal ile birlesiyor. Benim de kösem sona eriyor. 
Referans sona eriyor, ama biz, hocam Dr. Veysi Sevig’le birlikte yola, verginin hukuku için mücadeleye devam ediyoruz. Pazartesi ve persembe günleri ben, sali ve cuma günleri Hocam Dr. Veysi Sevig yazilarimiziwww.bumindogrusoz.com adresli web sayfasinda yayimlamaya devam edecegiz. Soru ve sorunlarinizi, irdelenmesini istediginiz konulari bu adres üzerinden yine gönderebilirsiniz. Kim bilir, belki bir gün bir baska kösede bulusmak üzere, herkese tesekkürlerimle…