UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGI INDIRIMI

28.12.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 2895 görüntülenme YAZDIR

UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGI INDIRIMI

 

Dünya Gazetesi / 28.12.2017

 

6824 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun 4 üncü maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun yeniden canlandirilan mülga mükerrer 121. maddesinde yer alan vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi uygulamasina iliskin usul ve esaslara iliskin Maliye Bakanligi görüsü, 301 sayili Gelir Vergisi Genel Tebligi ile açiklandi.

Uyumlu mükelleflerin hesaplanan gelir ve kurumlar vergilerinden % 5 oraninda yapilacak indirim uygulamasindan, asagida deginecegimiz kosullari da tasimalari kaydiyla;

- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile

- Finans ve bankacilik sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans sirketleri, emeklilik sirketleri ve emeklilik yatirim fonlari hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabileceklerdir.

Bu mükelleflerin indirim uygulamasindan yararlanabilmesi için

1) Indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile bu yildan önceki son iki yila ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmis ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmis olmasi

Burada söz konusu beyannameler, sadece gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri olmayip, mükellef tarafindan verilmesi gereken diger beyannameleri (örnegin KDV beyannamesi veya muhtasar beyanname) de kapsamaktadir. Dolayisiyla bu beyannamelerden dogan vergilerin de süresinde ödenmis olmasi gerekmektedir.

Burada beyannamelerin süresinde verilmis olmasi önemlidir. Bu beyannamelerle ilgili olarak sonradan düzeltme veya pismanlik beyaninda bulunulmasinin bir önemi yoktur. Tabii ki, bu ek beyannamelerden dogan vergilerin de süresinde ödenmis olmasi gerekmektedir.

Bu kosul açisindan geçmis dönemler için yapilacak bir sey olmamakla birlikte mükelleflerin 2018’de ödeyecegi vergiler açisindan sürelere dikkat etmeleri gerekmektedir.

2) Indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile bu yildan önceki son iki yil içerisinde haklarinda beyana tabi vergi türleri itibariyla ikmalen, re’sen veya idarece yapilmis bir tarhiyat bulunmamasi

Bu kosulun sadece gelir ve kurumlar vergisi ile sinirli olarak anlasilmamasi gerekmektedir. Beyana tabi bütün vergiler için mükellef hakkinda ikmalen veya re’sen yahut yahut idarece tarhiyat yapilmamis olmasi gerekmektedir.

Öte yandan mükellefin indirimden yararlandigi yil ile bu yildan önceki son iki yil içerisinde verdigi beyannamelerde dogru matrah beyan etmedigi gerekçesi ile mükellef hakkinda ikmalen veya re’sen yahut yahut idarece tarhiyat yapilmasi halinde de indirim hakki kosullari ihlal edilmis olacagindan, yararlanilan indirim tutari söz konusu tarhiyatin kesinlesmesinden sonra cezasiz olarak geri alinacaktir. 

3) Vergi indiriminin hesaplanacagi beyannamenin verildigi tarih itibariyla vergi asli (vergi cezalari dâhil) 1.000 Türk lirasinin üzerinde vadesi geçmis borcunun bulunmamasi

Beyan üzerinden alinmayan vergilerin borçlari (örnegin motorlu tasitlar vergisi borcu gibi) ile vergi dairelerine ödenmeyen vergi borçlari (emlâk ve belediye vergileri yahut gümrük vergisi borçlari gibi) burada 1.000 liranin hesabinda dikkate alinmayacaktir

4) Vergi indiriminin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile önceki dört takvim yilinda Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayilan fiillerin islenmemis olmasi

Söz konusu mükelleflerin hesaplanan gelir ve kurumlar vergisi üzerinden hesaplayacaklari indirim tutari için Kanunda, 1.000.000,- TL üst sinir çizilmistir.

Vergiye uyumlu dürüst mükellefler için öngörülen indirim uygulamasini yukarida özetledim. Bu konuda örnekli açiklamalar için 23 Aralik günlü Resmi Gazetede yayimlanan 301 sayili Gelir Vergisi Genel Tebligine bakilmasinda yarar vardir.