DÜZELTME TALEP HAKKI VE INDIRILECEK KDV

09.05.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3762 görüntülenme YAZDIR

DÜZELTME TALEP HAKKI VE INDIRILECEK KDV

Dünya Gazetesi / 9.5.2017

Katma Deger Vergisi (KDV) Kanununun 29. maddesinin 3 no’lu fikrasinda, “indirim hakki vergiyi doguran olayin vuku buldugu takvim yili asilmamak sartiyla ilgili vesikalarin kanuni defterlere kaydedildigi vergilendirme döneminde kullanilabilir” hükmü yer almistir.

Uygulamada pek çok haksizliklara yol açan bu düzenleme ne anlama geliyor. Önce kisisel yorumumuzu örneklerle aktaralim.  Mart 2014 tarihli bir faturayi ayni dönemde defterine kaydeden bir mükellef, bu faturadan kaynaklanan indirilecek KDV’yi, 2014 yilinin her hangi bir dönemine ait KDV beyannamesinde indirim konusu yapabilir.  2014’de indirim konusu yapmazsa, 2015 KDV beyannamelerinde de indirim konusu yapamaz.

Bu mükellef, söz konusu KDV’yi 2015 yili beyannamelerinde indirilecek KDV olarak dikkate alamamakla birlikte, vergiyi doguran olayin vuku buldugu dönemde defterine kaydettigi bu fatura dolayisiyla, izleyen yillarda, vergiyi doguran olayin vuku buldugu dönem KDV beyannamesi (Mart 2014) için (ve sonraki etkileyen dönemler için) düzeltme beyannamesi veremez mi? Arastirdim ve söz konusu düzeltme beyannamesinin verilmesine engel hiçbir yasal dayanaga rastlayamadim. Bilakis, Vergi Usul Kanununun hata ve düzeltme hükümleri de söz konusu beyannamenin verilebilecegini gösteriyor. Ancak tabii ki burada idarece düzeltmenin yapilabilmesi, Idarenin incelemesi kosuluna baglanabilir. Idare talebi reddederse, mükellefin bu ret islemine karsi, tabii ki yargi yoluna basvurma hakki vardir.

Yazima böyle bir girisle baslamamin nedeni, Vergi Dünyasi dergisinin Mayis 2017 sayisinda rastladigim bir karar dolayisiyla. Önce Karara konu olayi aktaralim.

Istirak hissesi satisi yapan ancak bu satistan dogan KDV’yi hesaplayarak beyan etmemis olmasi sebebiyle incelemeye alinmis bir sirket, inceleme sirasinda, söz konusu istirak hisselerinin bir baska sirketten alimi sirasinda kendisi adina süresinde düzenlenmis faturayi yine süresinde defterlerine kaydetmesine ragmen bu faturadan kaynaklanan KDV’yi sehven indirim konusu yapmadigini fark etmis ve alim dönemine (ve sonraki dönemlere) iliskin düzeltme beyannamesi vermistir. Ancak Inceleme Raporunda, satistan dogan KDV re’sen tarh konusu yapilirken, bu düzeltme beyannamesi dikkate alinmaksizin matrah belirlenince, mükellefte re’sen belirlenen verginin indirilecek KDV kismini dava konusu yapmistir.

Önce burada bence usuli bir hata vardir. Düzeltme talebini ret yetkisi idarededir. Inceleme Elemaninin idarenin ret islemini yapmasi sonucuna göre rapor yazmasi gerekirken, idareye verilmis düzeltme beyannamesini yok sayarak matrah belirlemesi, ret islemine karsi Sirkete yargi yolunun bu suretle açilmamis olmasi bence usule aykiridir.

Nitekim Istanbul 3. Vergi Mahkemesi, 10.12.2010 tarih ve 2010/3136 sayili Karari ile istirak hissesinin Davaci Sirket tarafindan alimina iliskin dogan KDV’nin saticisi tarafindan beyan edilerek hazineye ödendigini, hazinenin bir kaybi olmadigini tespit ile Davaci Sirketin istirak hisselerini alim yilinda baskaca yüklenilen veya hesaplanan KDV’sinin bulunmadigini, alim faturasinin alim yapilan dönemde deftere kaydedildigini de belirterek sehven beyani unutulan indirilecek KDV’nin düzeltme beyani ile sonradan beyan olunmasina bir engel bulunmadigina ve dolayisiyla re’sen matrah belirlenirken düzeltme beyannamesinin de dikkate alinmasi gerektigine hükmetmistir.

Ancak bu kararin temyizi neticesinde Danistay 4. Dairesi, 31.5.2016 tarih ve 2016/2623 sayili Karari ile Yerel Mahkeme Kararini oy çoklugu ile bozmustur. Kararda gerekçe olarak yukarida metnini aktardigimiz 29/3 maddesine dayanilarak, “mükellefin takvim yili asildiktan sonra verdigi düzeltme beyannamesine istinaden yüklenilen katma deger vergisini indirim hakki bulunmadigindan, davacinin istirak hissesi alis faturasinda yer alan katma deger vergisinin davacinin istirak hissesi alis faturasinda yer alan katma deger vergisi indiriminin kabul edilmemesi suretiyle satis faturasinda yer alan katma deger vergisi üzerinden yapilan tarhiyatta hukuka aykirilik bulunmamakta(dir)” denilmistir. Kararda KDV Kanunun 29/3. maddesi ile Vergi Usul Kanununun hata ve düzeltme hükümleri arasindaki iliski ile düzeltme taleplerinin ret yetkisi tartisilmamistir.

2009 yilina iliskin tarhiyat hakkindaki, ancak uygulamayi yakindan ilgilendiren bu uyusmazlik, bildigim kadar ile 2017 yilinda halen devam etmektedir. Karar düzeltme süreci, yerel mahkemenin israr karari verip vermeyecegi belli degildir. Onlari da ögrendigimde duyuracagim.