ISTIHDAMA KATKISI OLAN ISVERENE DESTEK TESVIGI

14.03.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3505 görüntülenme YAZDIR

ISTIHDAMA KATKISI OLAN ISVERENE DESTEK TESVIGI

 

Dünya Gazetesi / 14.3.2017

Istihdamin arttirilmasi ve issizligin azaltilmasi amaciyla, “Olaganüstü Hal Kapsaminda Bazi Düzenlemeler Yapilmasi Hakkinda” 687 sayili Kanun Hükmünde Kararname ile Issizlik Kanununa iki madde eklenmek suretiyle kisaca “isveren destek ödemesi” ve “gelir vergisi stopaj tesviki” adlandirabilecegimiz iki önemli tesvik getirildi.  

Bu düzenlemelerin olaganüstü hal ile bagdasirligi (yetki sorunu) ve olaganüstü halin kaldirilmasi halinde akibeti (geçerlilik sorunu) sorunlarini bir kenara birakarak, bu günkü yazimda isveren destek ödemesi üzerinde durmak istiyorum.

Issizlik kanununa eklenen geçici 17. maddeye göre; 31/12/2017 tarihine kadar ise alinan her bir sigortali için geçerli olmak üzere, 1/2/2017 tarihinden itibaren özel sektör isverenlerince Is ve Isçi Bulma Kurumuna kayitli issizler arasindan ise alinanlar için; ise alindiklari tarihten itibaren 31/12/2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere aylik prim ödeme gün sayisinin 22,22 TL ile çarpilmasi sonucunda bulunacak tutar kadar, bu isverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri sigortali hisseleri dahil tüm primlerinden mahsup edilmek suretiyle isverene destek ödemesi yapilacaktir. Bu destek tutari Issizlik Sigortasi Fonundan karsilanacaktir.

Bu tesvikten yararlanmak için birlikte gerçeklesmesi gereken zorunlu kosullari söyle sayabiliriz.

? Isverenin özel sektöre dahil bir isveren olmasi (ev hizmetlerinde 10 günden az bildirimi yapilan kisi çalistiranlar dahil)

? Sigortalinin 1.1.2017 ilâ 31.12.2017 arasinda ise alinmis olmasi

? Ise alinan Is ve Isçi Bulma Kurumuna kayitli issiz olmasi

? Ise giris tarihinden itibaren geriye dogru üç ay içerisinde ise alinanin Sosyal Güvenlik Kurumuna – her hangi bir isveren tarafindan - verilen aylik prim ve hizmet belgelerinde yer almamis olmasi

? Ise alinanin ise alindigi is yerinin 2016 Aralik ayina ait prim ve hizmet belgesindeki sigortali sayisina ilave olmasi (Sigortali çalistirmama nedeniyle 2016/Aralik ayi belgesinin verilmemis olmasi halinde, 2016 yilinda verilmis belgelerdeki sigortali sayilarinin ortalamasina ilave olmasi kosulu aranacaktir) (Yeni ise alinanin Aralik ayina göre ilave çalistirilan durumunda olmamasina karsilik, 2017 yilinin her hangi bir ayinda Aralik ayindaki sigortali sayisinin asilmasi durumunda o aydan itibaren tesvikten yararlanmak mümkün olacaktir)   

? Aylik prim ve hizmet belgesinin kuruma süresinde verilmesi

? Aylik prim ve hizmet belgesinden kaynaklanan sigorta primlerinin süresinde ödenmesi

? Isverenin vadesi geçmis sigorta primi, issizlik sigortasi primi, idari para cezasi ile bunlara iliskin ceza veya gecikme zammi borcunun bulunmamasi (6183 sayili Kanuna göre borçlari tecil ve taksitlendirilenler ile borçlari yapilandirilmis olanlar hariç)

? Yapilacak kontrol ve denetimlerde çalistirdigi kisileri sigortali olarak bildirmedigi veya bildirilen sigortalinin fiilen çalismadigi durumlarinin tespit edilmemesi.

Bu maddeyle düzenlenen destek unsurundan yararlanmakta olan isverenler; ayni sigortali için ayni dönemde diger sigorta primi tesvik, destek ve indirimlerden yararlanmalari mümkün olmayacaktir.

Sosyal Güvenlik Kurumu 2017-10 sayili Genelgesinde; 1.1.2017’den sonra ilk defa tescil edilmis is yerlerinde 2017 yilinda ise alinan ve destek kapsamindaki çalisanlar dolayisiyla, isyerinin tescilini takip eden üçüncü aydan itibaren yari oranda destek tesvikinden yararlanmanin mümkün olacagini açiklamistir.

Burada 2016 yilinda hiç prim ve hizmet belgesi verilmemis olmasi dolayisiyla böyle bir uygulamanin öngörüldügü anlasilmaktaysa da, Kanunda böylesi bir düzenleme olmadigi gibi, kurumada destek tesvikini yari oranda uygulatma yetkisi de verilmemistir.

Bence 2017 yilinda ilk defa tescil edilecek is yerleri için; “2016’da prim ve hizmet belgesindeki sigortali sayisina ilave istihdam saglama” kosulunun fiilen gerçeklestirilmesinin olanaksizligi dolayisiyla bu kosulun aranmamasi, diger kosullarin varligi aranarak tesvik desteginin tam olarak uygulanmasi, daha yerinde ve hukuka uygun olurdu. Yeni bir isyeri tescili ve sigortali çalistirilmakla, zaten Kanunun aradigi amaç gerçekleseceginden, söz konusu Genelgenin bu kisminin düzeltilmesi gerekmektedir.