UNUTULMAYACAK BIR ISIM : Prof. Dr. SÜKRÜ KIZILOT

24.08.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3662 görüntülenme YAZDIR

 

UNUTULMAYACAK BIR ISIM : Prof. Dr. SÜKRÜ KIZILOT

Dr. A. Bumin DOGRUSÖZ

Dünya Gazetesi / 24.8.2017

Vergi hukukunda özellikle uygulamacilar için özelgeler ve yargi kararlari son derece önemli kaynaklardir. Özellikle seksenli ve doksanli yillarda yillarda bu kaynaklara ulasmak son derece zordu. Maliye özelgeleri saklar, Danistay ise Danistay Dergisine koydugu üç-bes karardan fazlasini vermezdi. Gelir Idaresi günümüzde büyük ölçüde seffaflasti, Yargitay seffaflasti. Ancak Danistay ise hala kararlariyla kapali kutu. O yillarda herkes ulastigi bu kaynaklari kendisine saklardi. Kimse kimseye özelge veya yargi karari fotokopisini vermezdi.

            Hele vergi kanunu tasarilari. O yillarda mali idarede, “mükellefler önceden ögrenirlerse durumlarini ayarlarlar” anlayisi hâkimdi. Tasarilar da gizli idi. Neyse ki bu garip anlayis da günümüzde kirildi.

            Bu anlamsiz anlayislarla o yillarda, bir kisi, mücadele etti. Maliye’nin özelgelerini, yarginin kararlarini ciltlere konu etti ve cilt cilt yayinladi. Yayinladigi ciltler, o günlerin en çok satan ve birkaç baski yapan vergi kitaplari oldu. Bu kisi, Prof. Dr. Sükrü KIZILOT idi.

            Hürriyet gazetesinde köse yazari oldu. En ciddi vergi konularini, fikralari ile güldürerek ve yazilarina koydugu ilginç basliklarla kösesine tasidi. “Yaziyi okutan basligi’dir” derdi. Önce mali camia garipsedi, “konulari sulandiriyor”  dedi. Ancak sonra, bu yazilarin büyük ilgi çektigi ve giderek kamuoyu baskisinin dogumuna yol açtigi, “sokaktaki adam”in dahi vergi konusuna egilmeye basladigi görüldü. Derdi olan konusunu Hocanin kösesinde dile getirtmeye, maliye de bu yazilara göre görüs belirlemeye, açiklamalar yapmaya basladi.

            Sonra gündeme TEMIZEL döneminin meshur 4369 sayili Kanunu geldi. Kanun yanlisti, ekonomiye zarar verecekti, teknik hukuki hatalari vardi. Kösesinde öyle bir mücadele verdi ve öyle bir kamuoyu olusturdu ki, yasama organi 4444 sayili Kanunla hatadan döndü. Hoca bu Kanunu da kösesine numarasi gibi “dört dörtlük kanun” diye tanitinca, herkes bu kanuna da ilgi duydu ve benimsedi. Artik sayesinde, sadece uzmanlar degil, herkes vergi konularina ilgi duyar oldu.

            Vergi’yi dertli mükelleflerin ve uzmanlarinin alanindan çikartti, herkesin gündemi haline getirdi. Herkese haklarini hatirlatti. Çelisik uygulama ve kararlari kösesinde gün yüzüne çikartarak mükellef hak ve bilincinin olusumunu sagladi.  

            Verginin “sevgiliye uzatilan bir gül gibi” verilmesini isterdi.

            Günümüzde hala atif alan ve yillarca da atif almaya devam edecek pek çok kitabini yayinladi. Ögrenciler yetistirdi, hocalar yetistirdi.

            Bu arada Hoca, Yaklasim Dergisini ve Yaklasim Yayinciligi vergi dünyasina kazandirdi. Prensibi vardi. Genis ve soyut konulari uzun uzun anlatan makaleleri sevmezdi. Sorunu olanin sorusuna hap niteliginde cevap bulacagi, somut, net ve kisa yazilari dergi için severdi.

            Aradan yillar geçti. Gündeme Ticaret Kanunu geldi. Is dünyasini zora sokacak maddeler içeriyordu. Kanunun 14 Subat’ta yayinlanmasindan da hareketle “is dünyasina sevgililer gününde bu hediye verilmez” diye yazdi. Elestirdi, elestirdi, yazdi, her yerde anlatti ve Kanunu degistirtti.

            Çok çalisirdi, kostururdu. Panelist oldugu toplantilarda diger konusmacilar konusurken bos durmaz karar özetlerdi. Uçakta yazilarini tashih ederdi. Biz de “yeni kitap geliyor” diye takilirdik. 

            Görüsürdük, görüsemezsek telefonlasirdik. Tartisir dogruyu bulmaya çalisirdik. Teknik hukuk yazilarini bazen önceden gönderir, görüs alirdi. Dünya’daki yazilarimi okur, arardi. Bazen “güzel yazmissin” der kutlar, bazen de “kati düsünüyorsun” derdi. Teorisyendi ama uygulamayi yakindan izleyen ve bilen birisi olarak vergi sorunlarina sirf teori gözü ile bakmaz, ülke gerçekleri ve is dünyasinin gereklerine göre çözüm önerileri olusturmaya çalisirdi. Dogru veya yanlis, ama mutlaka bir çözüm önerisi vardi. Yeri doldurulamayacak bir dosttu.

            Allah rahmet eylesin, ruhu sad olsun. Ben ve eminim ki vergi dünyasi, seni hiçbir zaman unutmayacak