Kurumlar Vergisi Yazilari 2 - TRANSFER FIYATLANDIRMASI HAKKINDA FORM

09.04.2019 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 2260 görüntülenme YAZDIR

Kurumlar Vergisi Yazilari 2 :

TRANSFER FIYATLANDIRMASI HAKKINDA FORM

Dr. A. Bumin DOGRUSÖZ

Dünya Gazetesi 9.4.2019

Kurumlar Vergisi Kanununun en önemli düzenlemelerinden birisi de transfer fiyatlandirmasina yönelik düzenlemedir. Zira bu müessese mükelleflerin, iliskili kisilerle olusturduklari ve iliskiden etkilenmis edim içeren sözlesmeler yoluyla birbirlerine kazanç aktararak matrahlarini asindirmalarina karsi olusturulmus bir supap vazifesi görmektedir.

Transfer fiyatlandirmasinda önem tasiyan ve hatta idareye hareket noktasi olusturan konu, “belgelendirme yükümlülügü”dür.  Hatta bu yükümlülüge, 6728 sayili Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanununun konuya iliskin 13. maddesine eklenen 8 numarali bent ile hukuksal sonuç dahi baglanmistir. Söz konusu bent düzenlemesine göre; “Transfer fiyatlandirmasina iliskin belgelendirme yükümlülüklerinin tam ve zamaninda yerine getirilmis olmasi kaydiyla, örtülü olarak dagitilan kazanç nedeniyle zamaninda tahakkuk ettirilmemis veya eksik tahakkuk ettirilmis vergiler için vergi ziyai cezasi (Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde yazili fiillerle vergi ziyaina sebebiyet verilmesi hali hariç) %50 indirimli olarak” uygulanacaktir.

Belgelendirme yükümlülügünün kapsamina, iki yükümlülük girmektedir. Bunlardan birincisi “Transfer Fiyatlandirmasi Raporu”nun hazirlanmasi ve ibrazi yükümlülügüdür (Bu yükümlülügün ayrintilarini geçen yazimda aktarmistim). Ikincisi ise beyanname ekinde verilmesi gereken, “Transfer Fiyatlandirmasi, Kontrol Edilen Kurum Kazanci Ve Örtülü Sermayeye Iliskin Form”un –konumuza iliskin olarak transfer fiyatlandirmasina yönelik kisminin- tam ve gerçege uygun sekilde doldurularak verilmesidir. Bu Formun doldurulmasinda dikkat edilecek hususlari, bu yil tekrar hatirlatmak istedim.  

Söz konusu Form’u, transfer fiyatlandirmasi konusunda Rapor hazirlamakla yükümlü olsun olmasin bütün kurumlar vergisi mükelleflerinin vermesi gerekmektedir. Ancak iliskili kisi ile 2018 yilinda hiçbir iliskisi olmamis mükelleflerin, bu formu doldurmalarina kanaatimce gerek yoktur. Zaten bildigim kadari ile Idarenin de aksi yönde bir açiklamasi yoktur.

Bu formda yer alan ve “Transfer Fiyatlandirmasi Kapsamindaki Iliskili Kisilere Iliskin Bilgiler” basligini (I) sayili tablo, 2018 yilinda islemde bulunulan iliskili kisilerin beyanina iliskindir. Yoksa burada, bütün iliskili kisilerin dökümünün yapilmasi söz konusu degildir. Buraya yazilacak iliskili kisilerin belirlenmesinde, iliski sonucunda hazine zararinin dogup dogmadiginin bir önemi yoktur.

Öte yandan Kurumlar Vergisi Kanununun 13. Maddesine 6728 sayili Kanunla “iliskinin dogrudan veya dolayli olarak ortaklik kanaliyla olustugu durumlarin örtülü kazanç dagitimi kapsaminda sayilmasi için en az % 10 oraninda ortaklik, oy veya kâr payi hakkinin olmasi sati aranir” cümlesi eklenmistir. Bu düzenleme 9.8.2016’da yürürlüge girdiginden, % 10’luk kosulu gerçeklestirmeyen iliskili kisilerle 1.1.2018’den itibaren bir islem gerçeklestirilmemis ise Forma yazilmamasi gerekmektedir.

Iliskili kisilerle yapilan islemlerin ise (II) sayili Tabloda gösterilmesi gerekmektedir. Bu tabloda alim ve satim tutarlarinin KDV hariç olarak yer almasi gerekmektedir (KDV’nin maliyet unsuru olarak degerlendirildigi haller hariç). Yapilan ödemenin stopaja tabi bir ödeme olmasi halinde ise tutarin brüt olarak yer almasi gerekmektedir.

Ortaklara ödenen kâr paylarinin ve onlardan alinan sermaye avanslarinin ise, islem olarak gösterilmesi söz konusu degildir. 

(III) sayili Tabloda ise transfer fiyatlandirmasina konu islemlerde kullanilan yöntemler gösterilecektir. Bu tabloda gösterilecek yöntemlerin, Transfer Fiyatlandirmasi Raporu hazirlamakla yükümlü mükelleflerde, Raporla uyumlu olmasina dikkat edilmesinde yarar vardir.