ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI TARHIYAT ÖNCESI UZLASMA KAPSAMINDAN ÇIKARILIYOR

06.03.2018 Osman ARIOGLU- 3886 görüntülenme YAZDIR

ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI TARHIYAT ÖNCESI UZLASMA KAPSAMINDAN ÇIKARILIYOR

Osman Arioglu

ISTANBUL TICARET /  26 Subat 2018

Halen Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüsülmekte olan yeni ‘Torba Tasari’ ile usulsüzlük cezalarina iliskin önemli düzenlemeler yapiliyor. Tasarida yesil pasaport hakki sahiplerinin 25 yasini doldurmamis ancak ögrenimini bitirmis bekar çocuklarinin yesil pasaport haklarinin devam ettirilmesine yönelik düzenleme gibi birçok sosyal iyilestirme hükmü yer almaktadir. Bu yazida özel usulsüzlük cezalarina iliskin düzenlemeleri degerlendirecegiz.

ELEKTRONIK TEBLIGATA UYMAMAYA ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI

Tasarinin 13 maddesi ile Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 107/A maddesi uyarinca getirilen elektronik tebligat hükümlerine uymayanlara özel usulsüzlük cezasi uygulanmasi öngörülmektedir. Buna göre:

  • Birinci sinif tüccarlara serbest meslek erbabina 1000 TL,
  • Ikinci sinif tüccarlar ile defter tutan çiftçiler ve basit usulde tez kazanci tespit edilen mükelleflerin 500 TL,
  • Bunlarin disinda kalanlara da 250 TL. Özel usulsüzlük cezasi uygulanacak.

USULSÜZLÜK CEZALARINDA CEZA INDIRIMI ARTIRILIYOR

Halihazirda VUK 376. maddesi uyarinca ceza indiriminden yararlanmak suretiyle usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezalarinin ödenmesi durumunda bu cezalarin üçte biri kaldirmaktaydi. Yeni düzenlemeyle vergi ziyai cezalarinda oldugu gibi usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarinin da 376. maddeye göre ödeme halinde yarisinin kaldirilmasi hükme baglaniyor.

Elbette bu hükümden yararlanmak için vergi ve ceza ihbarnamelerinin tebligi tarihinden itibaren 30 gün içerisinde bagli bulunulan vergi dairesine yazili olarak basvurulmasi ve VUK 376. maddesinden yararlanma talebi yapilmasi, ayni süre içerisinde cezanin diger yarisinin ödenmesi veya teminat göstermek suretiyle üç ay içerisinde ödeneceginin taahhüt edilmesi gerekiyor.

Tasari ile getirilen bir diger düzenleme özel usulsüzlük cezalarinin tarhiyat öncesi uzlasma kapsamindan çikarilmasidir.

Yürürlükte bulunan hükme göre, özel usulsüzlük cezalari tarhiyat sonrasi uzlasma kapsamina girmiyor. Buna karsilik tarhiyat öncesi uzlasmada uzlasma konusu yapilabiliyordu. Tasari ile özel usulsüzlük cezalari uzlasma kapsamindan tamamen çikarilmaktadir. Madde bu haliyle kabul edilirse yasanin yürürlüge girmesiyle birlikte artik özel usulsüzlük cezalari tarhiyat öncesi uzlasma konusu yapilamayacak. Bu cezalar bakimindan yegane basvuru alani ceza indiriminden yararlanmanin düzenlendigi VUK 376. maddesi olacaktir.

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarin bakimindan 376. madde uygulamasinda, birinci defada cezanin yarisinin silinmesi seklinde getirilen düzenlemeyle bir anlamda sistemde bir sadelestirmeye gidildigini söyleyebiliriz. Yasanin yürürlüge girmesiyle birlikte 376. madde uygulamasinda cezanin niteliginin bir önemi kalmayacaktir.

Elbette vergide ve cezada açiklik ve öngörülebilirlik önemli unsurlardir. Bu nedenle mükellefin hangi durumda ne tür bir ceza ile karsilayacagi ve bunun sonucunda yasal yollarinin ne oldugunun açik olmasi önemlidir. Bu anlamda önceki yillarda yapilan tarhiyata karsi; tarhiyat öncesi uzlasma talebinde bulunan mükellef ile tarhiyat sonrasi uzlasma talebinde bulunan arasindaki fark giderilmis, mükellefin bazen gayriiradi olarak yapmis oldugu tercihinin sonucu etkilemesi durumu ortadan kaldirilmis olacaktir.