YATIRIM, ISTIHDAM, KURUMSALLIK VE FINANSMANA ERISIM

03.07.2017 Osman ARIOGLU- 2308 görüntülenme YAZDIR

YATIRIM, ISTIHDAM, KURUMSALLIK VE FINANSMANA ERISIM

Osman Arioglu

Istanbul Ticaret /    03 Temmuz 2017 Pazartesi

Ülke kalkinmasinda olmazsa olmaz yatirim ortaminin iyilestirilmesi ve istihdam artisinin yeni ise katilan nüfusu kapsayacak sekilde genislemesidir. Bunun için olmazsa olmaz konu ise finansmana ulasmadaki kolayliktir. Yillardir bürokrasinin azaltilmasi konusulur, hükümetler bürokrasinin azaltilmasi için nice tedbirler alirlar ama bu sikayet yine de tam olarak sona ermez.

Sirketlerin büyümesi, finansal yapilarin uluslararasi hale gelmesi oraninda özel sektör bürokrasisi olarak adlandirabilecegimiz yeni bir bürokrasi türü daha dogmaya basladi. Özellikle finansal kesimde yapilarin büyümesine bagli olarak bu bürokrasi giderek artan dozda devam eder hale geliyor. Üstelik bir yandan is tanimlari genisleyip islemler standart hale geldigi halde bu oluyor. Aslinda belli ölçüde dogal olarak büyüyen yapilarda bürokrasinin artmasi belli ölçüde kaçinilmazdir.

Esasen islem tanimlarinin olmasi, islemlerin daha standart halde yapilmasina ve dolayisiyla da kolaylasmasina imkan saglar. Bu anlamda finans sektörü dahil sirketler islem süreçlerini standardize etmeye çalisir. Bunun için süreç analizlerinin yapilmasi ve alinacak tedbirlerin bir an önce alinmasi, bir defalik degil, sürekli gelisim için olmazsa olmaz konudur.

Günümüzde hizli büyüyen sirketlere baktigimizda süreç analizini göz ardi edenlerin bir zaman sonra sorunlarla karsilasmaya basladigi ve bir süre sonra da ciddi sikintilarla karsi karsiya kaldiklari kaçinilmaz bir durumdur.

Kurumsal süreç analizlerinin sürekli yapilmasinin saglanmasinin faydasi sadece süreçlerin sadelestirilmesini degil, ayni zamanda büyüyen kurumsal yapilarda islem güvenligi açisindan da olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Bunun için kurumlarin sadece iç denetim veya dis denetim yapilmasiyla yetinmeyip ayni zamanda süreç analizlerini de bir süreklilik halinde devam ettirmeleri zarurettir. Bu sayede kurumlarin sürekli dinamik kalmalari ve gelisimlerini sürdürmeleri mümkün olabilir. Dinamizmini koruyarak büyüyen kurumsal yapilar ise ülke kalkinmasi ve yatirim istihdam açisindan en önemli gerekliliktir.

KALKINMA VE YATIRIM BANKALARI

Ülke kalkinmasi anlaminda kalkinma ve yatirim bankalari olmazsa olmaz finansal kuruluslardir. Bu kuruluslarin hem sermaye hem de isleyis açisindan güçlendirilmeleri sarttir. Gelismis ülkelerde dahi kendi yatirim ve ihracatlarini tesvik noktasinda ne denli güçlü yapilarin olusturuldugu gözlemlenen bir durumdur.

Bizde özellikle ihracatin daha dinamik olmasi ve sürekli gözlerin üzerinde olmasi sayesinde Eximbank önemli bir fonksiyon ifa etmektedir. Ancak burada da kaynak sikintisi zaman zaman finansmana hizli ulasimi zorlastiran durumlara neden olabilmektedir.

Kalkinma ve yatirim bankalari ise bu anlamda biraz daha muhafazakar yapilar olarak devam etmektedirler. Bunda da en önemli neden bu bankalarin kaynak sinirliligidir. Diger yandan da islem süreçlerinin hizlandirilmasi ve bu bankalarin da biraz klasik banka gibi çalisan yapilara kavusturulmalari gerekmektedir. Örnegin bu bankalarin da artik kredi kullandirma departmanlarinin risk analizlerini yapmasi ve konvansiyonel banka teminat mektubu istenmesi veya sadece ipotek yolu ile kredi verilmesi gibi degil, yaptiklari risk analizi sonucunda gerekli görülen temlik gibi unsurlarla yatirimcinin kaynaga dogrudan ulasimini kolaylastirmalari gerekmektedir.

Bizde genelde olan bir uçtan öbür uca giden dalgalanmalarin yasanmasidir. 
Bazen bakarsiniz çok esnek yapilar olusturulup kötü niyetlinin kolayca istismari ile karsilasilir. Bunun sonucunda yapiyi öyle katilastiririz ki, bu defa normal isleyis bir hayli sikintili hale gelir. Bu tür gelgitlere düsmeden, hem güvenli, hem de hizli isleyen ve amaca hizmet eden yapilarin kurulmasinda ise olmazsa olmaz; sadece içerdeki degil, uluslararasi trendlerin de yakindan izlenmesi ve isleyis süreçlerinin sürekli revize edilmesinin bir rutin haline getirilmesidir.

Elbette her geçen gün bu konuda ülkemiz kurumlarinin mesafe aldiklari inkar edilemez. Ama daha alinacak çok mesafe ve gidilecek çok yol oldugunu unutmamaliyiz.