GENÇLERIN GSSP BORÇLARI SILINDI

02.05.2016 Osman ARIOGLU- 3125 görüntülenme YAZDIR

Gençlerin GSSP borçlari silindi

Osman Arioglu

 ITO Haber Gazetesi / 02 Mayis 2016

Kanun yapma teknigi bakimindan “Torba Kanun” tabir edilen kanunlar çok elestiri alir. Bunun nedeni birbiriyle ilgisi olmayan birçok konunun bir kanun ile düzenlenmeye kalkilmasidir. Bu nedenle daha sonraki zamanlarda bu torba kanunlarda hangi düzenlemenin yer aldigini takipte zorluklar yasanir. Dolayisiyla da “Torba Kanun”lar kanun yapma teknigine çok uygun düzenlemeler degildir. Bu nedenle de yeni hükümetler kurulurken hükümet programlarinda “Torba Kanun” tabir edilen kanuni düzenlemelerden kaçinilacagina dair temenniler de yer alir. Ancak pratikligi ve hizli bir sekilde hayata geçirilmeleri bakimindan bu tür yasal düzenlemelerden hiçbir hükümet de vazgeçemez.

Bunun en önemli gerekçesi bir kanun tasari veya teklifinin uzun komisyon süreçlerinden geçmesi ve bunun da yasama faaliyetinin islemesinde ciddi yavaslamalara neden olmasidir. Bakanliklardan biri kanun tasarisi sundugunda, komisyon asamasinda, özellikle de alt komisyon safhasinda bir veya iki maddelik düzenleme ihtiyaci olan diger bakanlik veya kurumlar bu ihtiyaçlarini hizlica karsilayivermek isterler. Dogal olarak bu tür düzenlemelerin hepsinin bir aciliyet durumu söz konusudur. Ancak basli basina bir kanun teklifi olarak sunulmasi durumunda siraya girmesi ve muhtemelen daha öncelikli baska tasari veya teklifler nedeniyle siranin gelmesi bu düzenlemeler için çok kolay degildir. Zaten çogu zaman da daha önce kanun tasari veya teklifi olarak verilmis ancak bir türlü sira gelmemis düzenlemeler öncelikli ama kendi içinde de tam bütünlügü olmayan temel kanun mahiyeti tasimayan baska tasari veya teklife eklenmek suretiyle hayata geçirilme imkani bulur. 

Iste 26 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan 6704 Sayili Kanun da bu mahiyette “Torba Kanun” tasnifi içerisinde yerini almis oldu. Bu kanun ile getirilen çok sayida kesimi ve kisiyi ilgilendiren düzenlemeler yürürlüge girmis oldu.

GENÇLERIN GSSP BORÇLARI SILINDI

Gelir testi yaptirmadigi için Genel Saglik Sigortasi Prim (GSSP) borçlusu haline gelen veya gelir testi yaptirip geliri yüksek çikan 18 yasini doldurmus ancak 25 yasindan küçük gençlerimiz GSSP borçlusu durumuna gelmisti. Bu gençlerimizden birçogunun böyle bir düzenlemeden haberi dahi yoktu. Bir anlamda bu gençlerimiz gelir saglamadan hayata prim borçlusu olarak baslamak gibi bir durumda kalmislardi. Yasa ile bu durumdaki gençlerimizin magduriyeti ortadan kaldirilmis oldu. Bu gençlerimiz için tahakkuk ettirilip onlari borçlu hale getiren GSSP borçlari yasa ile otomatik olarak silinmis oldu. Ancak 25 yasindan büyük olanlar için bu imkan söz konusu degil. Birçok yasamizda çocuk tabiri 25 yasina kadar olan gençlerimizi kapsamaktadir. Esasen 25 yasindan büyük olan gençlerimizin zaten ya bir ise girmis olmalari veya bu çaba içerisinde bulunmalari nedeniyle bu tür sorunu çok da olmamasi gerekir. 

ISSIZLIK YARDIMINDA KONTROL ARTIRILDI 

Yasa ile nakdi ve düzenli sosyal yardimlardan faydalananlar IsKur tarafindan mesleki egitim gibi programlara tabi tutulacaklar. Bu programlara katilmayan veya IsKur tarafindan kendisine üç defa is önerildigi halde bu isleri kabul etmeyenlerin sosyal yardimi bir yil süre ile kesilecek.

YOKSUL ISÇI ÇALISTIRANA SIGORTA PRIM DESTEGI

ISKur’a kayitli ve geliri asgari ücretin üçte birinden az olan isçi çalistiranlarin bu isçilerinin asgari ücreti asmayan sigorta primi isveren hissesi bir yil süre ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi tarafindan karsilanacak.

YILLIK IZINLERI PARÇALI KULLANMA IMKANI ARTIRILDI

Bunun için tek sart her bir parçanin 10 günden az olmamasi olarak belirlendi. Daha önce yillik izinler üçten fazla parçaya ayrilamiyordu. 

Torba Yasa’da imar vs. baska birçok düzenleme yer aliyor. Bu yazida sadece isgücüne iliskin olanlari degerlendirdik.

65 YAS AYLIGININ KAPSAMI GENISLETILDI

Eski düzenlemede 65 yas ayligina hak kazanabilmek için kisinin kendi geliri yaninda birlikte yasadigi çocugu, damadi, gelini gibi aile bireylerinin tüm geliri dikkate aliniyordu. Yeni düzenleme ile kisinin sadece kendi ve esinin gelirine bakilacak. Kisinin kendisi ve esi herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan gelir elde etmiyorsa ayrica da kira gibi herhangi bir geliri yoksa bu kisiye 65 yas ayligi baglanabilecek. Bunun için ölçü asgari ücretin üçte birinden daha az gelirinin oldugunun tespit edilmesidir. Bu tespit sosyal yardimlasma ve dayanisma vakiflarinca yapilabilecektir. Yasa ile 65 yas ayligi katsayisi degistirilmek suretiyle aylik tutari yaklasik yüzde 61 oraninda artirilmis oldu.