OTOMATIK BES'TE PÜF NOKTALARI

05.08.2016 Dr. Resul KURT- 3647 görüntülenme YAZDIR

Çalisanlar dikkat! Otomatik BES’te püf noktalari

Resul KURT

Dünya Gazetesi / 05.08.2016

Bir süredir devam eden zorunlu BES uygulamasinda ayrintilar netlesmeye basladi. Özellikle tasarrufa yönlendirme ve ekonomik kirilganliklarin azaltilmasi için zorunlu BES büyük bir önem tasiyor. 

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatirim Sistemi Kanunu’nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi, TBMM Baskanligi’na sunuldu. Tasariya göre, Türk vatandasi olup 45 yasini doldurmamis olanlardan ücret karsiligi çalisanlar, isverenin kanun hükümlerine göre düzenledigi bir emeklilik sözlesmesiyle emeklilik planina dahil edilecek.

Isveren, çalisanini ancak otomatik katilim için emeklilik plani düzenleme konusunda Hazine Müstesarliginca uygun görülen bir sirketin sunacagi emeklilik planina dahil edebilecek.

***

Kesinti ne olacak

Çalisanin katki payi, SGK prime esas kazancinin yüzde 3'üne karsilik gelen tutar olacak. Bu orani iki katina kadar artirmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katki payina maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Örnegin asgari ücreti için 40 TL iken, SGK tavani üzerinden prim ödeyenler için 321 TL olacak.

Bu tutar, en geç çalisanin ücretinin ödeme gününü takip eden isgünü, isveren tarafindan sirkete aktarilacak. Isveren, katki payini zamaninda sirkete aktarmaz veya geç aktarirsa, çalisanin birikiminde olusan parasal kayiptan sorumlu olacak.

Çalisan, otomatik katilima iliskin emeklilik sözlesmesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapilmasini isverenden talep edebilecek.

***

Sistemden 2 ay içinde çikilabilecek

Çalisan, emeklilik planina dahil oldugunun kendisine bildirildigi tarihi müteakip 2 ay içinde sözlesmeden cayabilecek. Cayma halinde, ödenen katki paylari, varsa hesabinda bulunan yatirim gelirleri ile birlikte 10 isgünü içinde çalisana iade edilecek.

Sirket, cayma süresince ödenen katki paylarinin deger kaybetmemesini saglayacak sekilde fon yönetiminden sorumlu olacak.

Cayma hakkini kullanmayan çalisan, belirlenecek hallerde katki payi ödemesine ara verilmesini talep edebilecek.

***

Isyeri degisikligi

Bu kapsamda bir emeklilik sözlesmesi bulunan çalisanin isyerinin degismesi halinde, yeni isyerinde bu madde kapsaminda bir emeklilik plani varsa, çalisanin birikimi ve sistemde kazandigi emeklilige esas süresi yeni isyerindeki emeklilik sözlesmesine aktarilacak.

Yeni isyerinde emeklilik planinin bulunmamasi halinde çalisan, talep ederse önceki isyerinde düzenlenmis sözlesme kapsaminda katki payi ödemeye devam edebilecek; talep etmezse emeklilik sözlesmesi sonlandirilacak.

***

Devlet katkisi

BES'te yüzde 25 devlet katkisi da olacak. Çalisanin cayma hakkini kullanmamasi halinde, sisteme giriste bir defaya mahsus olmak üzere, ayrica bin TL ilave devlet katkisi saglanacak. Bakanlar Kurulu, bu tutari yarisina kadar artirmaya veya yarisina kadar azaltmaya yetkili olacak.

Emeklilik hakkinin kullanilmasi halinde, hesabinda bulunan birikimi en az 10 yillik, yillik gelir sigortasi sözlesmesi kapsaminda almayi tercih eden çalisana, birikiminin yüzde 5'i karsiligi ek devlet katkisi ödemesi yapilacak.

Çalisan katki payinin takip ve tahsil sorumlulugu sirkete ait olacak.

Sirketlerce, fon isletim gideri kesintisi disinda baska bir kesinti yapilamayacak.

Isverenin yükümlülüklerine ve yürürlüge konulan düzenlemelere uymamasi halinde, her bir ihlal için Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nca 100.- TL idari para cezasi uygulanacak.