EMEKLI ISÇIYE RAPOR PARASI VERILIR MI?

11.03.2016 Dr. Resul KURT- 2977 görüntülenme YAZDIR

Emekli isçiye rapor parasi verilir mi?

DÜNYA GAZETESI 11.03.2016

Resul KURT / IS HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLIK

[email protected]

Bir kisi çalismaya basladigi tarih itibariyle 4/a kapsaminda sigortali sayilmakta ve bu tarihten itibaren genel saglik sigortasi kapsamina girmektedir. 

SGK uygulamalarina göre esasen iki tür yardimdan yararlanilabilmektedir. Birincisi sigortalilarin tetkik, teshis, tedavi, ilaç, ortez-protez cihazlar saglanmasi gibi sagligini geri kazanmaya dönük hizmetler, ikincisi ise çalisamadigi dönemlerde ugrayacagi gelir kayiplarini telafi edecek geçici is göremezlik veya is kazalarinda sürekli is göremezlik ödenekleri verilmesidir. Genel saglik sigortalisi ve bakmakla yükümlü oldugu kisiler, saglik hizmeti sunucusuna basvurdugu tarihten önceki son bir yil içinde toplam 30 gün genel saglik sigortasi prim ödeme gün sayisinin olmasi halinde saglik yardimlarindan faydalanabilirler.

Örnegin, bir kisi ilk defa 01.01.2016 tarihinde çalismaya baslamis ise ve bu tarihe kadar hiç SGK’li olmamis ise 30 gün prim ödendiginde 01.02.2016 tarihi itibariyle saglik hizmetlerinden yararlanabilecektir. 

Ayrica, 4/a kapsamindaki sigortalilarin is kanunlarinda ücretsiz izin sayilan süreler haricinde ayrica bir takvim yili içerisinde toplam bir ayi asmayan ve isverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin sürelerinde genel saglik sigortaliliklari devam edecek. Yani, bir takvim yili içinde bir ayi asmayan anlasmali ücretsiz izin hallerinde genel saglik sigortalisi sayilmaya ve saglik yardimi almaya devam edeceklerdir.

4/a kapsaminda tüm sigorta kollarina tabi çalisanlarin hastalik sebebiyle is göremezlige ugranilmasi halinde, is göremezligin basladigi tarihten önceki bir yil içinde en az 90 gün kisa vadeli sigorta primi bildirilmis olmasi sartiyla SGK’dan geçici is göremezlik ödenegi (rapor parasi) alabilirler.

Tüm sigorta kollarina tabi çalisanlara geçici is göremezlik ödenegi ödenebilmesi için;

a- Istirahatin basladigi tarihte sigortalilik niteliginin sona ermemesi, (sigortali olarak çalisiyor veya isten çikmissa 10 günlük sürenin geçmemesi) 

b- Is göremezligin basladigi tarihten önceki 1 yil içinde en az 90 gün kisa vadeli sigorta primi bildirilmis olmasi,

c- Kurumca yetkilendirilen hekim veya saglik kurullarindan istirahat raporu alinmis olmasi, 

gerekmektedir.

Ancak, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalisanlarin, hastalik veya dogum nedeniyle istirahat raporu almalari durumunda geçici is göremezlik ödenegi verilmez. Sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek çalisanlarin sadece is kazasina ugramalari durumunda geçici is göremezlik ödenegi verilmektedir. 

Örnegin, 30 gün SGK prim ödemesi tamamlandiktan sonra hastaligi sebebiyle 20 günlük rapor alan bir kisiye kendisine SGK tarafindan geçici is göremezlik ödenegi (rapor parasi) verilmeyecektir. Çünkü hastaligin anlasildigi tarihten önce 90 gün prim ödemesi yoktur. 90 gün tamamlandiktan sonra rapor alinmasi halinde rapor parasi ödenecektir. Öte yandan emekli olduktan sona 3 yildan bu yana bir isyerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalisan bir isçinin hastaligi nedeniyle 2 ay rapor almasi durumunda kendisine herhangi bir geçici is göremezlik ödenegi (istirahat parasi) ödenmeyecektir.