MESLEKI YETERLILIKTE MUAFIYETE DIKKAT

19.08.2016 Dr. Resul KURT- 2946 görüntülenme YAZDIR

Mesleki yeterlikte muafiyete dikkat!

Resul KURT

Dünya Gazetesi /19.08.2016

 

Ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli bazi islerde çalisanlarin mesleki egitim ve standartlarinin yükseltilmesi ve nitelikli isgücünün olusturulabilmesi için çalismalar yapiliyor. Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafindan, ulusal meslek standartlarini hazirlanmasi, mesleklerin sinav ve belgelendirme faaliyetleri yürütülerek bir meslegin tehlike sinifi ile birlikte o meslegi icra edilebilmesi için gerekli bilgi ve beceriler standart haline getirilmektedir. 

Mesleki Yeterlik Kurumu (MYK) tarafindan halen yürürlükte olan toplam 624 adet ulusal meslek standardi bulunmaktadir. Ancak bu standartlar arasindan sadece 48 meslek için mesleki yeterlilik belgesi zorunlulugu getirilmis olup bu meslekler Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi tarafindan yayinlanan 2015/1 ve 2016/1 sayili tebliglerde açiklandi. Buna göre söz konusu 48 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi olmayan personeller çalistirilamamaktadir. 

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlulugunun degerlendirilmesinde belge muafiyetinin olup olmadiginin degerlendirilmesi gerekmektedir. 3308 sayili Mesleki Egitim Kanununa göre ustalik belgesi almis olanlar ile Millî Egitim Bakanligina bagli meslekî ve teknik egitim okullarindan ve üniversitelerin meslekî ve teknik egitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarinda veya ustalik belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalistirilanlar için mesleki yeterlilik belge sarti aranmamaktadir. Kalfalik belgeleri, muafiyet kapsaminda degildir. 

Ancak 48 meslek için hangi diploma ve ustalik belgelerinin muafiyet kapsaminda olacagi tartismali bir konu halinde gelmistir. Bu hususta Mesleki Yeterlilik Kurumu, 48 meslek için muafiyet kapsaminda olan diploma ve ustalik belgelerinin niteligini, 17.08.2016 tarihli duyurusunda açiklamistir. 

Sektör fark etmeksizin, bu kapsamdaki mesleklerde muafiyet olup olmadiginin degerlendirilmesi, eger muafiyet yoksa çalisanlarin mesleki yeterlilik belgesi almalari için yönlendirilmesi gerekmektedir. Örnegin, 

Makine Bakimci (Seviye 3) olarak görev yapan çalisanin, 

• Tesviye, Tesviyecilik, Tornacilik bilim dallarinda yüksekögretim kurumundan alinan diplomasi varsa veya 

• Konfeksiyon makineleri bakim ve onarim dalini kapsayan ustalik belgesi varsa, mesleki yeterlilik belgesi almasina gerek olmayacaktir.

Çalisma izni süre uzatim basvurulari

6735 Sayili Uluslararasi Isgücü Kanunu, yabancilarin kayit disi çalismalarinin önlenmesi, nitelikli yabanci çalisanlarin isgücü piyasasina girisinin önündeki engellerin kaldirilmasi, yabancilara verilecek çalisma izni ve muafi yetlere yönelik olarak hazirlanmistir. Türkiye Büyük Meclisinde görüsmeleri tamamlanan 6735 sayili Kanun, kanunlasmis ancak henüz Resmi Gazetede yayinlanmistir. 6735 Sayili Uluslararasi Isgücü Kanunu ile birlikte 4817 sayili Yabancilarin Çalisma Izinleri Hakkinda Kanun yürürlükten kaldirilmistir. 6735 sayili Uluslararasi Isgücü Kanununun 7. maddesinin üçüncü fikrasinda; “Çalisma izni uzatma basvurusu, çalisma izni süresinin dolmasina altmis gün kalmasindan itibaren ve her durumda çalisma izni süresi dolmadan yapilir. Bu süre dolduktan sonra yapilan uzatma basvurulari reddedilir.” hükmü yer almaktadir. Buna göre yabanci çalisma izninde herhangi bir hak kaybina ugranmamasi için; 6735 sayili Uluslararasi Isgücü Kanunu Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge girdigi takdirde, yürürlüge girdigi tarihten itibaren çalisma izni süre uzatim basvurularindaki 15 günlük ilave süre artik uygulanmayacaktir. Bu nedenle, çalisma izni süre uzatim basvurulari çalisma izninin dolmasina altmis gün kalmasindan itibaren ve her durumda çalisma izni süresi dolmadan yapilmasi gerekmektedir.