OKUL, YURT VE CAMI YAPIMINDA KDV ISTISNASI

01.04.2019 Osman ARIOGLU- 3263 görüntülenme YAZDIR

OKUL, YURT VE CAMI YAPIMINDA KDV ISTISNASI

Osman Arioglu

 ITO HABER / 1 Nisan 2019 Pazartesi

6 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan 7104 sayili Kanun’la Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinin birinci fikrasinda eklenen bir bent ile; “Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bagislanmak üzere yapilan okul, saglik tesisi ve yüz yatak (kalkinmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere ögrenci yurdu ile çocuk yuvasi, yetistirme yurdu, huzurevi, bakim ve rehabilitasyon merkezi, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler, Diyanet Isleri Baskanligi denetimine tabi yaygin din egitimi verilen tesisler, Gençlik ve Spor Bakanligi’na ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarinin insasi dolayisiyla bagista bulunacaklara yapilan teslim ve hizmetler”e Katma Deger Vergisi istisnasi getirildi. Getirilen bu uygulama ile kamunun yükünün hafifletilmesine katkida bulunan hayir sahiplerine ayrica bir de KDV ödemeksizin bu hayirlari yapabilme imkani saglanmis oldu. Zaten bu tür islemlere esas olan, örnegin okul, cami veya yurt yapiminin ilgili kamu idaresinin onayi alinarak yapilmasidir. Kamu idaresi bir okul, cami veya yurt yapimina ihtiyaç duyuyor ve hayir sahibi de devlet hazinesi yerine kendi kaynaklarindan bu ihtiyaci karsiliyor demektir. Bu nedenle de hayir sahibine bu isi yaparken bir de KDV ödemesin demek dogru bir yaklasimdir.

Istisna hükmünün KDV Kanunu’nun 13. maddesine ekleme yapilmak suretiyle getirilmesinin anlami ise bu isi yapanlarin kendi malzeme alimlarinda KDV ödemeksizin islem yapabilmelerinin yaninda, bunlara KDV tahsil etmeksizin satis yapanlarin da üzerlerinde kalan vergi yükünü iade olarak almalari imkanidir. Isin zaten en önemli tarafi da budur.

Bazi istisnalar iade konusu yapilamadigi için istisnanin çok fazla bir anlami da olmuyordu. Zira satici Katma Deger Vergisi tahsilati yapmadan satis yapmak durumunda kaldigi zaman, iade alamayacagi bu vergi kadar fiyati degistirmek suretiyle karsidan tahsil etme yoluna gitmeye çalisiyordu. Bu da istisnanin amacina hizmet etmeyen bir sonuca yol açiyordu. KDV istisnasi taninan islemlerde istisnasi konusu KDV’nin iade konusu yapilabilmesi çok önem arz ediyor. Bu anlamda yapilan bu düzenleme son derece anlamli ve yerinde bir düzenleme olmustur.

UYGULAMAYA ILISKIN ÖNERIMIZ

Amacimiz, bu düzenlemenin hem önemini vurgulamak, hem de uygulamada karsilasilan bir sikintiyi gidermek üzere bir de öneride bulunmaktir.

Uygulamaya iliskin Bakanlik Tebliginde ilgili idare ile yapilan protokolde insaat maliyetinin de yer almasi gibi bir zorunluluk getirilmis bulunuyor.

Oysa ki bu idareler örnegin Milli Egitim Müdürlügü, Kredi Yurtlar Müdürlügü veya Diyanet Teskilati teknik olarak bu insaatin kaça mal olacagini bilmek durumunda degiller.

Bu nedenle bu uygulamayi kolay hale getirmenin ve istisna belgesi vermenin yolu ilgili idare ile bir protokolün yapilmis olmasi yeterli olmasi gerekirdi. Bu ihtiyacin varligi anlaminda ilgili idareye yetkinliginin veya bilmek zorunda olmadigi bir yükümlülügün yüklenmesine ihtiyaç yoktur.

Iadeyi yapacak olan mali idare ya kendi kaynaklariyla iade edilecek verginin dogrulugunu tespit etmek, ya da iadeyi yeminli mali müsavir raporuna baglamak suretiyle yerine getirilmesini saglayabilir. Dogal olarak burada da iade sisteminin genelinde oldugu üzere iade alacak mükellefe seçimlik hak sunulmasi gerekir. Hal böyle olunca bir yandan karmasa ve tartismali durumlara meydan verilmeden isin gerçegi ortaya çikmis olur.

Yapilan isin metrekaresi, projesi, plani, varsa is artislari ve buna iliskin onaylar iade asamasinda elbette ki mali idare tarafindan istenecek. 
Bunun ötesinde ayrica isi yaptiran idarenin de bunlari takip etmesi gibi bir zorunluluk bize göre uygulamayi zora sokan ve hayir sahiplerini de bir miktar yoran bir durumun ötesine geçemiyor. 

Ümit ederiz, bu güzel uygulamadaki bu ufak aksaklik da kisa bir süre içerisinde giderilir.