TASARIMA AR-GE DESTEGI

07.03.2016 Osman ARIOGLU- 2947 görüntülenme YAZDIR

Tasarima Ar-Ge destegi

Osman Arioglu

( 07 Mart 2016 Pazartesi GÜNLÜ Istanbul Ticaret Odasi Gazetesinde yayinlanmistir)

 

Orta Vadeli Program’daki Ar-Ge ve tasarima destek verilmesi, yasal düzenleme yapilarak realize edildi.

Tasarinin genel gerekçesinde kanunun ana eksenleri; ”Yüksek katma degerli ürünlerin üretilmesini saglamak ve desteklemek, Ar-Ge insan kaynagi kapasitesini artirmak, bilgiyi ticarilestirmek, teknoloji ve yenilikçi sirketlerin ortaya çikmasini ve gelisimini desteklemek, üniversite-sanayi isbirligini gelistirmek ve kurumsallastirmak, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirmek” seklinde ifade edilmistir. Artik tasarima iliskin geleneksel bakis açisi degismis, yüksek teknoloji ürünlerinden gida ürünlerine kadar her alanda ürünü farklilastirarak rekabet konusunda avantaj saglamak bakimindan önemli bir araç haline dönüsmüstür. Ihracatta rekabet gücü bakimindan olmazsa olmaz bir unsur haline dönüsmüstür.

Kanun ile Ar-Ge merkezleri yaninda tasarim merkezleri de tanimlanarak kapsama alinmistir. Buna göre tasarim merkezi; “Organizasyon yapisi içinde ayri bir birim seklinde örgütlenmis, münhasiran yurtiçinde tasarim faaliyetlerinde bulunan ve en az on tam zaman esdeger tasarim personeli istihdam eden, yeterli tasarim birikimi ve yetenegi olan birimler” olarak tanimlanmistir. Buna bagli olarak da tasarim projesi, tasarimci, tasarim personeli gibi kavramlar da kanun ile tanimlanmistir.

Kanun ile Bakanlar Kurulu’na personel sayisi ve yararlanilacak tesviklerin boyutlari konusunda da birçok yetki verilmistir. Bu konuda Bakanlar Kurulunca henüz bir karar yayinlanmamistir.

Bu genel bilgilerden sonra kanun ile Ar-Ge ve tasarim için getirilen yeni tesviklerin neler oldugunu satir baslari ile belirtmeye çalisalim.

Gelir vergisi stopaj tesviki; GVK geçici 75. maddesi uyarinca Ar-Ge ve destek personeli için hesaplanan gelir vergisi stopajinin;

  • Doktorali veya temel bilimler alanlarindan birinde en az yüksek lisans derecesine sahip olanlar için yüzde 95
  • Yüksek lisans derecesine sahip veya temel bilimler alanlarindan birinde lisans derecesine sahip olanlar için yüzde 90
  • Digerleri için yüzde 80’i terkin edilecektir.
  • Ar-Ge, tasarim ve destek personelinin haftalik 45 saatin üzerindeki ve ek çalisma sürelerine iliskin ücretleri de ayni sekilde tesvikten yararlanacaktir.
  • Ar-Ge ve tasarim merkezlerinde en az bir yil süreyle çalisan Ar-Ge ve tasarim personelinin yüksek lisans yapanlar için 1.5 yili, doktora yapanlar için 2 yili geçmemek üzere merkez disinda geçirdigi sürelere iliskin ücretlerin yüzde 100’ünü asmamak sartiyla Bakanlar Kurulunca ayri ayri veya birlikte belirlenecek kismi gelir vergisi stopaj tesviki kapsaminda degerlendirilecektir. Dogal olarak bu tesvikin uygulanmasi için BKK yayinlanmasi gerekecektir.
  • Kanun kapsaminda yürütülen yazilim, Ar-Ge, yenilik ve tasarim projeleri ile ilgili arastirmalarda kullanilmak üzere ithal edilen esya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kagitlar ve yapilan islemler damga vergisi ve harçtan istisna olacaktir.
  • Ar-Ge ve tasarim merkezleri tarafindan sözlesme çerçevesinde siparise dayali olarak yürütülen Ar-Ge veya tasarim faaliyetlerine iliskin harcamalarin yüzde 50’si bu merkezler tarafindan, yüzde 50’si ise siparisi veren gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafindan indirim konusu yapilabilecektir.
  • Ar-Ge veya tasarim merkezlerinde gerçeklestirilen faaliyetlerde arastirmaci, tasarimci ya da idari personel olarak, üniversite kurullarinin izniyle tam zamanli veya yari zamanli görevlendirilebilecektir.
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan belirlenen kriterleri haiz tasarim yarismalarinda sergilenen tasarimlarin tescil giderleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi bütçesine konulacak ödenek imkanlari çerçevesinde geri ödemesiz olarak desteklenecektir.
  • Bakanligin uygun gördügü projelerin finansmaninda kullanilmak üzere gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafindan saglanan sermaye destekleri, beyan edilen gelir veya kurum kazancinin yüzde 10’unu ve öz sermayenin yüzde 20’sini ve toplam 500 bin TL’yi asmamak üzere, ticari kazancin ve kurum kazancinin tespitinde indirim konusu yapilabilecektir.