KDV ORANLARI VE PREFABRIK KONUTLARDA KDV UYGULAMASI

19.03.2019 Osman ARIOGLU- 5323 görüntülenme YAZDIR

KDV ORANLARI VE PREFABRIK KONUTLARDA KDV UYGULAMASI

Osman Arioglu

ITO HABER / 18 Mart 2019

Gayrimenkullerde Katma Deger Vergisi (KDV) oranlari biraz karisik bir uygulama olarak devam edegelmistir. Baslangiçtan beri isyeri ve 150 metrekare üzerinde net alani bulunan konutlar için genel oran neyse o Katma Deger Vergisi orani olarak uygulanirken, daha sonra yapilan bir degisiklikle 1 Ocak 2013’ten itibaren arsa metrekare birim degerlerine göre de konutlarin KDV oranlari yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 olabilir hale gelmisti.

Genel prensip, net alani 150 metrekare üzeri konutlar için devam ederken, net alani 150 metrekarenin altinda olan konutlar için arsa metrekare birim degerleri de bir diger ölçü haline gelmisti. Arsa metrekare birim degerlerinin uygulanmayacagi istisnai durum da yine ayni düzenlemede yer almisti. Buna göre, 6306 Sayili Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkinda Kanun kapsaminda rezerv yapi alani ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapilarin bulundugu yerlerdeki 150 metrekare altindaki konutlarin tesliminde KDV orani yüzde 1 olarak uygulanacak.

Konuya iliskin geçici bir düzenleme de birçok islemle beraber konut teslimlerinde yüzde 18 KDV oranina tabi olan konutlar bakimindan 31 Mart 2019’a kadar yüzde 8 olarak uygulanmaya devam edecek. Buna göre net alani 150 metrekarenin üzerinde olan veya arsa metrekare birim degeri 2 bin TL’yi asmasi itibariyla yüzde 18 KDV oranina tabi olmasi gereken konutlar bakimindan da bu tarihe kadar yüzde 8 orani uygulanacak. Tabii söz konusu Cumhurbaskanligi Karari’nda belirtilen bu sürenin tekrar uzatilip uzatilmayacagi konusunda bugünden bir sey söylemek mümkün degil.

PREFABRIK KONUTLARDA KDV ORANI

Bizim burada dile getirmek istedigimiz konu, aslinda yüzde 18 KDV orani ve üç farkli KDV orani uygulanmasi her ne kadar AB standartlarina uygun görülse de bazi sektörler bakimindan yüzde 18 oraninin yüksek bir oran olmasi ve aslinda bize göre ideal oranin KDV oranlarinda bir sadelestirilmeye gidilmesidir.

Örnegin, prefabrik konutlarda KDV oraninin ne olacagi ciddi tartisma konusu olan bir durum olmus. Bu konuda idare çözümü yapi ruhsatina baglamakta bulmus. Idare böyle demekte kendi açisindan en ideal çözümü bulmus. Çünkü prefabrik veya konteyner yapilar, konut olarak kullanilabildigi gibi isyeri olarak da kullanilmasi mümkün olan yapilardir. Bu nedenle idare de hakli olarak uygulanacak orani yapi ruhsatina baglamistir. Ancak uygulamada bazi belediyeler bu yapilar için yapi ruhsati gerekmedigini, bu nedenle yapi ruhsatina baglayamayacaklarini belirtmektedir. Bu durumda da uygulanacak KDV orani yapi 150 metrekarenin altinda olsa ve konut olarak kullanilsa dahi yüzde 18 olarak uygulanmak durumu ile karsi karsiya kalinmaktadir. Bu sikintinin giderilebilmesi bakimindan pratik çözüm bu tür yapilar için de basit bir yapi ruhsati uygulamasinin mevzuat olarak konulmasidir. Zira bu yapilara elektrik, su baglandigi ve konut olarak kullanildigi halde KDV oraninin yüzde 18 olarak uygulanmasi bu yapilara sahip olan dar gelirliler bakimindan bir yük teskil edecek.

ÇÖZÜM; KDV ORANLARINDA SADELESTIRILME

KDV uygulamasinda esas çözüm oranlarda sadelestirmeye gidilmesidir. Örnegin yüzde 10 gibi tek bir KDV oraninin uygulanmasi yüzde 1 orana tabi olanlarin da muafiyet kapsamina alinmasi daha dogru bir çözüm olabilecek. Ortaya çikabilecek vergi kaybi bazi mallar bakimindan Özel Tüketim Vergisi oranlarinda yapilacak bir düzenleme ile giderilebilecektir. Tek oran uygulamasi ile maalesef bazi bölgelerde halen sonlandirilamayan naylon fatura uygulamasini da ciddi olarak sonlandirmaya vesile olabilecek ve böylece burada olusan KDV ve Kurumlar Vergisi kaybi da ciddi ölçüde azaltilabilecek.