EKMEKTE KDV ORANI YÜZDE 1'E INDIRILDI

09.05.2016 Osman ARIOGLU- 3584 görüntülenme YAZDIR

Ekmekte KDV orani yüzde 1’e indirildi

Osman Arioglu

ITO HABER Gazetesi /09 Mayis 2016

KDV oranlari vatandasi en çok ilgilendiren konularin basinda gelmektedir. Bu nedenle bu oranlarda zaman zaman degisiklikler yapilmaktadir. Türkiye’de genel KDV orani yüzde 18 olmakla birlikte geçen zaman içerisinde Indirimli oranlar olarak tanimlanan yüzde 8 ve yüzde 1’lik orana tabi mal ve hizmetlerin kapsami da her geçen gün genisletilmektedir. Zamanla daha ziyade toptan bakliyatin ve 150 metrekarenin altindaki konutlarin dahil oldugu oran olarak bilinen sayili tablonun da kapsami bir hayli genislemistir. Temel gida maddelerinin yer aldigi II sayili tablo da yine egitim ve sagliktaki oran indirimleri ve daha sonra da muhtelif diger indirimlerle bir hayli genislemistir.

Bu genislemeye son örnek 5 Mayis 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan Bakanlar Kurulu Karari ile ekmek çesitlerinin neredeyse tamami yüzde 1’lik KDV oranina tabi tutulmus oldu.

Öteden beri sadece bugday unundan mamul ekmekler yüzde 1’lik KDV oranina tabi idi. Bugday unundan üretilen ekmeklerin kepekli olanlari hariç kismi ile diger ekmekler genel KDV oranina yani yüzde 18’e tabi idi. Aslinda uygulamada firincilar bu diger ekmekleri de bazen otomatik aliskanlik geregi yüzde 1 orani uygulamak suretiyle satis yapabiliyorlardi. Bunlardan muhasebe asamasinda tespiti mümkün olanlarin KDV oranlari beyan sirasinda muhasebe isini yürüten meslek mensuplari tarafindan düzeltilerek beyan edilmek suretiyle çözümlenmeye çalisiliyordu.

Simdi yapilan düzenleme ile “ekmek (bugday unu, kepek, su, tuz, maya, seker, enzimler, enzim kaynagi olarak malt unu, vitalgluten ve Türk Gida Kodeksi’ne göre izin verilen katki maddeleri ile toplamda yüzde 5 oranini geçmemek kaydiyla çesni maddeleri, diger tahillar, soya unu baklagil unlari, yag, süt, süt ürünleri, bitkisel lif ve benzeri maddeler ilave edilmek suretiyle imal edilen ekmekler)” denilerek neredeyse bilinen tüm ekmek çesitlerinin KDV orani yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmis oldu. Artik misir ekmegi, yulaf ekmegi vs. diger ekmek çesitlerini alirken de tüketici yüzde 1 KDV orani uygulanacak. Böylece ekmek üreticileri ve firincilar için zahmetli bir uygulama ortadan kaldirilmis oldu. Simdi bu indirimin ekmek çesitlerinin fiyatlarina yansiyip yansimayacagini ise hep beraber izleyecegiz. Öyle zannediyorum ki, Gelir Idaresi bu indirime iliskin kararname hazirligini yaparken üreticilerden bunu fiyatlara yansitma sözü de almislardir. Elbette süreci onlar da yakindan izleyeceklerdir.

GENÇ GIRISIMCIYE GELIR VERGISI ISTISNASI UYGULAMASININ ESASLARI BELIRLENDI

6663 sayili kanunun 1. maddesi ile GVK’ya eklenen geçici 20 madde ile 29 yasini doldurmamis olan ve ilk defa ise baslayan genç girisimciye üç yil süreyle yillik 75 bin TL’lik kazanci için gelir vergisi istisnasi getirilmisti. Bunun için yasada belirtilen sekli sartlarin yaninda uygulamaya iliskin usul ve esaslari Maliye Bakanliginca belirlenecegi hükme baglanmisti. Bakanlikça 5 Mayis 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan 292 sayili Gelir Vergisi Genel Tebligi ile uygulama esaslari belirlenmistir.

  • Ortaklik halinde faaliyet yürütülmesi halinde tüm ortaklarin 29 yasini doldurmamis olmasi gerekiyor.
  • Devralma durumunda, isletmenin veya isin üçüncü dereceye kadar kan veya sihri hisimdan devralinmamis olmali.
  • Ölüm nedeniyle isin devralinmasinda ölenin durumuna bakilmaksizin isi devralanlar sartlari tasimak kaydiyla istisnadan yararlanabilecekler. Burada ölenin istisnadan yararlanip yararlanmadiginin önemi olmayacak.
  • Mevcut bir isletmeye ortak olmak suretiyle katilanlar bu istisnadan yararlanamayacaklar.