KAPANMAYAN GÜMRÜK BEYANNAMELERI

08.12.2016 HASAN AKDOGAN- 3295 görüntülenme YAZDIR

Kapanmayan gümrük beyannameleri

Dünya Gazetesi / 8.12.2016

Sayin okurlar, özellikle ihracatçilarimizin karsilastigi sorunlari dile getirmenin ülke menfaati açisindan önem tasiyan bir konu oldugunu belirtmek isterim. Son zamanlarda, damga vergisi ödendigi halde tasra idarelerinin bazilarinda beyannamelerin kapatilamadigina sahit oluyoruz. Gümkart uygulamasi bulunmayan idarelerde sistem üzerinden kapatma isleminin yapilamadigi anlasiliyor. Ihracat gerçeklesmis, mallar yurtdisina gitmis ama beyanname kapatilamiyor. Tasra idareleri ile Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlügü, Bilgi Islem Dairesi Baskanligi arasinda gereksiz ve ihracatçiyi magdur eden yazismalar yapilabiliyor. En azindan, adi geçen genel müdürlük 18/11/2016 tarihli bir emirle, bu gibi durumlara da çözüm getirmis oluyor.

Emirde söyle deniyor;

Gerek ilgide kayitli muhtelif bölge müdürlüklerinin yazilari, gerekse de genel müdürlügümüzce yapilan incelemeler neticesinde, yapilan teknik düzenlemelerin bir takim sistemsel sorunlara yol açtigi ve söz konusu geçis döneminde bazi ihracat beyannamelerinin “kapanmis” statüye gelmeleri gerektigi halde “çikabilir” statüde kaldiklari tespit edilmistir.

Bu çerçevede idarelerimizin is yogunlugu da göz önüne alinarak, geçmise dönük gerekli incelemenin yapilip, kapanmasi gerektigi halde teknik hatadan dolayi açik kalmis ihracat beyannamelerinin belirlenerek kapatilmasini teminen konu Bilgi Islem Dairesi Baskanligina aktarilmistir. Bununla birlikte, Bilgi Islem Dairesi Baskanliginca yapilan teknik incelemeden bagimsiz olarak, ihracatçi firmalarin baglantilariniz gümrük idarelerine yaptiklari basvurulari karsilamak adina, fiili ihracin gerçeklestirildigi tespit edilen ve “kapanmis” statüde bulunmasi gerektigi halde teknik sebeplerden dolayi “çikabilir” statüde kalan ihracat beyannamelerinin tutanakla kapatilmasi da teknik olarak mümkün bulunmaktadir. Ihracatçilarin magduriyetlerinin giderilmesi bakimindan bu emrin realize edilmesi önem tasiyor. Birde, özellikle kapanmayan ithalat beyannameleri ile ilgili olarak da gümrük ve ticaret müfettislerinin görüsü dogrultusunda idarelere birbaska emir veriliyor.

Deniliyor ki; OKSB verilmesi ve yenilenmesi asamasinda, gümrük ve vergi mevzuati uyarinca kesinlesmis vergi borcu bulunmadiginin tespit edilebilmesini teminen, basvuru sahibi firmaya ait açik statüde bulunan beyannamelerden kaynakli kesinlesmis kamu alacagi olup olmadiginin titizlikle arastirilmasi hususunda gereginin yapilmasi isteniyor.