ANTREPOLAR YENIDEN DIZAYN EDILIYOR

29.09.2017 HASAN AKDOGAN- 2611 görüntülenme YAZDIR

ANTREPOLAR YENIDEN DIZAYN EDILIYOR

Hasan AKDOGAN

Dünya Gazetesi / 28 Eylül 2017

Agustos ayinda Gümrük Yönetmeligi'nde yapilan degisiklikle antrepo açma ve isletme iznine iliskin aranan sart ve nitelikler yeniden belirlendi.

Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlügü 15 Eylül’de tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine bir yazi göndererek söz konusu sart ve nitelikleri yeniden hatirlatti.

Keza; ayni yazida; antrepo açilis izni asamasinda;

1. Bina ve eklentilerinin depreme dayanakli ve imar planina uygun oldugunu gösteren yapi ruhsati veya yerine geçen belgenin,

2. Firmanin en az Gümrük Yönetmeligi’nin 518'inci maddesinin ikinci fikrasinda yer alan ödenmis sermaye tutarinda olacak sekilde antrepo için düzenlenen yangin sigorta poliçesi veya yangin sertifikasinin,

3. Antrepo isleticisi firmaya iliskin bilgilerin (firma tarihçesi, vergi kimlik numarasi, MERSIS numarasi, sermaye ve ortaklik yapisi, antreponun bulundugu yerin koordinatlari, faaliyet alani, web sitesi vb.) yer aldigi dokümanin,

4. Antrepo için düzenlenen acil durum eylem planinin,

5. Antrepoda düzenli olarak hasere, böcek, kemirgenlere karsi pest kontrol tedbirlerinin alindigini gösteren belgenin,

6. Antrepolarin is güvenligi uzmanlari tarafindan denetlendigini gösteren belgenin,

7. Antrepo isleticisi firmaya ait ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'nin,
aranmasini istemis bulunuyor.

Ayrica; Antrepo isleticisi firmaya ait kayitli elektronik posta (KEP) hesabinin bulunmasi ve antrepo isleticisi firmanin, gümrük idaresiyle dogrudan baglanti saglayabilecek sabit IP adresli en az bir internet hattinin bulunmasinin da gerektigi belirtiliyor.

Yeni açilacak antrepolar için yukarida belirtilen sart ve niteliklerinin yanisira Gümrük Yönetmeligi'nin 80 nolu ekinde belirtilen çok sayidaki kosullarin saglanmasi yönetmelik degisikligi ile gündeme gelmisti.

Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlügü’nün bu yazisi ile yönetmelik degisikliginden önce antrepo açma ve isletme izni verilmis olan antrepolarin da belirtilen bilgi ve belgelere (antreponun tipi ve özelligi dikkate alinarak) sahip olmasi gerektigi anlasiliyor. Bölge müdürlüklerinin antrepo isleticilerine durumu bildirilerek 2018 yili Ocak ayi içerisinde yapilacak denetimlere kadar eksikliklerin giderilmesi isteniyor.

Yönetmelik degisikligi ile, akaryakit antrepolari dahil genel antrepolarin 5 yilda bir tüm kosullari saglayip saglamadiklarinin idarelerce denetlenmesi gerekiyor.

Bu arada, gerek normal gerekse akaryakit antrepolari ile ilgili yapilan bu yeni düzenlemelerin yetkilendirilmis gümrük müsavirinin raporuna baglanmasi gerekiyor diye düsünüyorum. Çünkü; Yönetmeligin 80 nolu ekinin (k) bendinde Bu raporun aranmasi gerektigi belirtiliyor. Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlügü bu konuya da yazilarinda deginmis olsaydi muhtemelen konuya açiklik gelmis olacakti.