BIRLIK GÜMRÜK KODU 10 YENILIK GETIRIYOR

12.05.2016 HASAN AKDOGAN- 3323 görüntülenme YAZDIR

Birlik Gümrük Kodu 10 yenilik getiriyor

Hasan AKDOGAN 

[email protected]

DÜNYA GAZETESI /

Türkiye’nin Avrupa Birligi ile olusturdugu Gümrük Birligi, Birlige üyelik vizyonu çerçevesinde, salt bir ekonomik entegrasyon modeli olmasinin ötesinde, sadece esyanin serbest dolasimina iliskin degil, ayni zamanda ticaret, rekabet, fikri ve sinai mülkiyet haklari, patent ve gümrük konularinda AB mevzuatina uyum saglanmasina iliskin yükümlülükler Gümrük Kanunu'muzdaki degisikliklerle saglanmis bulunuyor.

Yeni Birlik Gümrük Kodu'nun yürürlüge girmesi ile Avrupa Birligi ülkelerinde gümrük kurallari bakimindan uygulamaya baslanilacak yeniliklerin belli baslilari söyle siralaniyor;

1. Merkezi gümrükleme

Birlik Gümrük Kodu'nun getirecegi en önemli yenilik, merkezi gümrükleme imkani olup bu sayede ekonomik operatörler gümrük beyanlarini esyanin fiziksel olarak gümrük bölgesine girdigi ve çiktigi veya esyanin sunuldugu gümrük idaresi yerine yerlesik olduklari ve ticari kayitlarini tuttuklari yer gümrük idaresine beyan edebiliyor.

2. Öz degerlendirme

Buna göre, gümrük idareleri, basvuru üzerine, gümrük idarelerince yapilmasi gereken belirli gümrük islemlerini yerine getirmek, ödenecek ithalat ve ihracat vergilerini belirlemek ve gümrük gözetimde belirli gümrük kontrollerini gerçeklestirmek için ekonomik operatörü yetkilendirebiliyor.

3. Zorunlu teminat

Topluluk Gümrük Kodu'nda gümrük idarelerince gerekli görülmedikçe teminat verilmesi zorunlulugu yok iken, Birlik Gümrük Kodu potansiyel gümrük yükümlülügünün dogabilecegi tüm islemlerde teminati zorunlu hale getiriliyor.

4. Geçici depolama

Simdiki topluluk Gümrük Kodunda denizyolu ile gelen esya için 45, diger yolla gelen esya için 20 gün olarak belirlenmis olan geçici depolama süreleri, Birlik Gümrük Kodu'nda uzatmalar da dahil azami 90 gün olarak belirleniyor.

5. Isleme rejimlerinin birlestirilmesi

Birlik Gümrük Kodu ile getirilen önemli düzenlemelerden biri de “Dahilde Isleme Rejimi”, “Gümrük Kontrolü Altinda Isleme Rejimi” ve “Imha” (Gümrük Idaresince gerçeklestirilen hariç) isleminin Dahilde Isleme Rejimi altinda birlestirilmesi oluyor.

6. Baglayici bilgi

Baglayici bilgi uygulamasinin tarife ve mense disinda diger alanlarda da (örnegin kiymet gibi) verilebilmesi mümkün hale getiriliyor.

7. Esyanin serbest birakilmasi

Yetkilendirilmis yükümlüler tarafindan standart veya basitlestirilmis gümrük beyanlarini içerecek kayit yoluyla beyan yapildiginda, esyanin gümrüge sunulmasina gerek kalmaksizin esya serbest birakilmis olarak kabul ediliyor.

8. Cezalar

Cezalarin etkili, orantili ve caydirici olmasi sarti getiriliyor. 

9. Kiymet

Halihazirda esyanin ilk satis fiyatinin satis bedelinde kullanilabilmesi mümkün iken, yeni düzenlemenin kabul edilmesi halinde, esyanin serbest dolasima giris beyanindan önceki son fiyatinin satis bedeli olarak alinmasi gerekiyor.

10. Temsil

Topluluk Gümrük Kodu'na kiyasla Birlik Gümrük Kodu temsilcilerin yerlesik olmadigi AB üyesi ülkelerde hizmet ifa edebilmesi kolaylastiriliyor.

Netice olarak, Birlik Gümrük Kodu ile getirilen ve yukarida belirtilen yeni basitlestirmelerin özellikle ticaret erbabi için maliyetleri azaltacagi ve gümrük islemlerinin daha öngörülebilir olmasini saglayacagi Gümrük Müsaviri Deniz Koyunoglu tarafindan da belirtiliyor.