SIRKETLER YYS VE OKS IKILEMINDE

03.08.2017 HASAN AKDOGAN- 2575 görüntülenme YAZDIR

Sirketler YYS ve OKS ikileminde

Hasan Akdogan

Dünya / 3.8.2017

Geçen yil yayimlanan Onaylanmis Kisi Statüsü’ne (OKS) Iliskin Gümrük Genel Tebligi’nde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig’de yapilan düzenleme ile onaylanmis kisi statüsüne iliskin A, B ve C sinifi ayrimi 15.08.2017 tarihinden itibaren geçerli olacak sekilde kaldirilmisti.

15.08.2017 tarihi geldi çatti. Geçen sürede 90’a yakin firma Yetkilendirilmis Yükümlü Statüsü (YYS) alabildi. Büyük çapli ithalat ve ihracat yapan A ve B sinifi OKS belgesi sahibi firmalarin çok küçük bir bölümü bu sayi.

15.08.2017 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni onaylanmis kisi statüsü kapsami hak ve yetkilerden faydalanmaya devam etmek isteyen A sinifi ve B sinifi onaylanmis kisi statü belgesi sahiplerinin bu belge için basvuruda bulunmalari gerektigi Gümrük ve Ticaret Bakanliginca yeni bir yazi ile tekraren duyuruldu.

Ancak, bahse konu mevzuat degisikliginin 15.08.2017 tarihi itibariyle yürürlüge girecek olmasi nedeniyle yeni onaylanmis kisi statü belgesi için yapilacak basvurularin da bu tarih itibariyle yapilmasi gerekmekle birlikte bu durum yetkili bölge müdürlüklerinde asiri is yogunluguna sebep gerekçesi ile 15.08.2017 tarihinde önce müracaatlarin yapilmasinin önü açildi. Süre daraldigi için sirketlerin belgeleri hazirlamasi ve bunlari YGM’lere ibraz etmeleri ve YGM’lerin rapor yazarak Bölge müdürlügüne iletmesinin saglanmasi kuskusuz zaman alacaktir. Dogal olarak 15 Agustos’ta bir sikisma yasanmasi beklenebilir. OKS belgesinin sagladigi kolayliklardan yararlanmak isteyen sirketlerin çok hizli hareket etmesi gerekiyor. Çok daha önemli avantajlar saglayan YYS sahibi olmak isteyen sirketlerin basvurulari yüz civarinda oldugu anlasiliyor. Sertifika alma sürecinin uzun oldugu da bir gerçektir. Bölge Müdürlügü’nün ve Risk Yönetimi Sirketler YYS ve OKS ikileminde GÜMRÜK VE DIS TICARET HASAN AKDOGAN [email protected] Kontrol Genel Müdürlügü’nün ve de gümrük ve ticaret müfettislerinin yerinde yapacaklari incelemelerin mantigini bilmek sirketler açisindan önem kazaniyor. Bu nedenle, istenenler arasinda yer alan danismanlik isini yapacak kisilerin isin ehli olmasinda yarar bulunuyor. En azindan dogru sistemin kurulmasi ve sorularin dogru yanitlanmasi bakimindan 6-7 aylara varabilecek sürenin kisalmasi mümkün görünüyor.

Sirketlerin OKS ve YYS alma konusunda ikilemi asmak için çalismalar yaptiklari bilinmekle birlikte isin detaylarina vakif olduklarini söylemek mümkün bulunmuyor. En azindan büyük çogunlugu için durum böyle. 85 bin civarinda dis ticaretle mesgul sirketin bulundugunu göz önüne alirsak durum daha iyi anlasilabilir.