AVUKAT, SMMM ve YMM OFISLERINE KAT MALIKLERINDEN IZIN SARTI GELIYOR!

01.05.2017 Doç. Dr. ÖZGÜR BIYAN- 2493 görüntülenme YAZDIR

AVUKAT, SMMM ve YMM OFISLERINE KAT MALIKLERINDEN IZIN SARTI GELIYOR!

 Yrd. Doç. Dr. Özgür BIYAN

Balikesir Üni. Bandirma IIBF, Maliye Bölümü

 (Bu makale www.alomaliye.com web sitesinde de yayinlanmistir).

 I. GIRIS

 1136 sayili Avukatlik Kanunu ile 3568 sayili Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Kanunu kapsaminda çalisan meslek mensuplarindan serbest çalisanlar, diger deyisle hiç bir yere bagli olmaksizin faaliyetlerini kendi nam ve hesabina yürütenlerin önemli kismi sahip olduklari ya da kiraladiklari bürolar araciligi islerini yürütmektedirler.

 Türkiye Barolar Birligi web sitesinde yer alan bilgiye göre 31 Aralik 2011 itibariyle Türkiye’deki avukat sayisi 74.492’dir. TÜRMOB 2011 Faaliyet Raporuna göre Türkiye’de bagimsiz çalisan SMMM sayisi ise 38.301’dir. Bu durum bu meslek gruplarini birlikte düsündügümüzde onbinlerce büroya isaret etmektedir. Peki, bu bilgiler isiginda yukaridaki meslek mensuplarini ilgilendiren konu nerede baslamaktadir?

 Kat Mülkiyeti Kanununun 24. maddesinde 6111 sayili Kanun ile yapilan degisiklik uyarinca 1136 sayili Avukatlik Kanunu altinda faaliyetlerine devam eden avukatlik bürolari ve hukuk bürolari ile ilgili düzenleme yapilincaya kadar, bu meslek grubundaki mensuplar meskenlerdeki avukatlik ve hukuk bürolari faaliyetlerine devam edeceklerdir. Bu süre, ilgili maddenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren iki yildir. Ilgili maddenin yürürlük tarihi 25.02.2011’dir. Dolayisiyla 25.02.2013 tarihine kadar ilgili meslek kanunlarinda paralel düzenlemeler yapilmasi gerekmektedir. Ayni durum 3568 sayili Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapilincaya kadar meslek mensuplari tarafindan açilan bürolar hakkinda da uygulanacaktir. Bu kisa çalismada bu düzenlemenin sonuçlari hakkinda bilgi verilecektir.

 II. AVUKATLARIN VE SMMM-YMM’LERIN BÜRO EDINME ZORUNLULUGU

 A) Avukatlik Bürolari

 1136 sayili Kanun’un[1] 43 üncü maddesi uyarinca “Her avukat, levhaya yazildigi tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadir. Büronun niteliklerini barolar belirtir.

 Bir avukatin birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalisan avukatlar ayri büro edinemezler. Avukatlik ortakligi yurt içinde sube açamaz. Milletvekilleri, milletvekilligi süresince avukatlik yapamazlar.

 Bürosunu veya konutunu degistiren avukat, yenilerinin adreslerini bir hafta içinde baroya bildirmek zorundadir”.

 Avukatlarin birlikte veya avukatlik ortakligi seklinde çalismalari baslikli 44 üncü maddesine göre “avukatlar, meslekî çalismalarini ayni büroda birlikte veya avukatlik ortakligi seklinde de yürütebilirler.

 Birlikte çalisma, ayni baroya kayitli birden çok avukatin meslekî çalismalarini bir büroda yürütmeleridir. Bu birlikteligin tüzel kisiligi yoktur, yapilan is ticarî sayilmaz.

 Birlikte çalisan avukatlardan biri ya da birkaçinin ad ve/veya soyadinin yaninda (Avukatlik Bürosu) ibaresinin kullanilmasi zorunludur. Karsilikli hak ve yükümlülükler, gelir ve giderlerin paylasilmasi, büro yönetimi, birlikteligin sona ermesi birlikte çalisanlarca belirlenir ve yazili olarak kayitli olduklari baroya bildirilir”.

 B) SMMM ve YMM Bürolari

 rbest Muhasebeci Mali Müsavir ve Yeminli Mali Müsavirlerin Çalisma Usul ve Esaslari Hakkinda Yönetmeligin[2] 14. maddesi uyarinca “her meslek mensubu meslekî faaliyetine baslamadan önce bagli oldugu oda bilgisinde is yeri açmak zorundadir.

 Büro standartlari ve buna iliskin usul ve esaslar Birlik Genel Kurulu'nda belirlenir. Açilan isyerleri bagimsiz büro seklinde olup, baska bir serbest meslek faaliyeti veya ticarethane ile içiçe olamaz. Meslekî faaliyetler ayni zamanda ev olarak kullanilan ikametgâhlarda yürütülemez. Bir meslek mensubunun birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalisan meslek mensuplari da ayri büro edinemezler.

 Ortaklik bürosu veya sirket kurulmasi hâlinde de isyeri açilmasi mecburidir. Meslekî faaliyette bulunmayan meslek mensuplari ikametgâhlarinin bulundugu bölgenin odasina kaydolurlar.

 Meslek mensuplarinin Türk Ticaret Kanununa göre bir meslek sirketi kurmalari hâlinde, sirket, kayitli oldugu odanin bulundugu ilin sinirlari içinde sube ve irtibat bürosu açamaz. Bir sirketin bir baska ilde sube açabilmesi, o ildeki ilgili meslek odasinin çalisanlar listesine kayitli, sirketi temsil ve ilzama yetkili bir ortak görevlendirmesi hâlinde mümkündür.

 Isyerini veya ikamet adresini degistiren meslek mensuplari ile bunlarin kurduklari ortaklik bürolari ve sirketler, onbes gün içinde yeni adreslerini bagli olduklari odalara bildirmek zorundadirlar.

 Isyeri açilisina iliskin gerekli yoklama odalar tarafindan yapilir. Vergi dairelerince mükellefiyet tesisinde oda sicil belgesi aranir. Büro edinen meslek mensuplari odaya kayit olduktan itibaren üç ay içinde Büro Tescil Belgesi almak zorundadirlar. Büro Tescil Belgeleri iki yilda bir vize ettirilir”.

 III. KAT MÜLKIYETI KAPSAMINDA YASAK FAALIYETLER

 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 24. maddesi uyarinca anagayrimenkulün, kütükte mesken, is veya ticaret yeri olarak gösterilen bagimsiz bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvari gibi müesseseler kurulmasi mümkün degildir. Bunun yaninda kat malikleri buna aykiri sözlesmeler yapmasi durumunda da bu sözlesmeler geçersiz sayilir. Dispanser, klinik, poliklinik niteliginde olmayan muayenehaneler bu hükmün disinda tutulmustur.

 Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bagimsiz bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eglence ve toplanti yerleri ve firin, lokanta, pastane, süthane gibi gida ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basimevi, dükkân, galeri ve çarsi gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirligi ile verecegi kararla açilabilir. Dolayisiyla bu tip yerlerin açilabilmesi için kat malikleri kurunun oybirligi ile karar almasi sarttir. Aksi durumda sayilan faaliyetlere yönelik faaliyetler için dava açilabilir.

 

6111 sayili Kanunun[3] 194. maddesi ile 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanununda yapilan düzenlemelere göre 1136 sayili Avukatlik Kanununda avukatlik bürolari ve hukuk bürolari ile ilgili düzenleme yapilincaya kadar meskenlerdeki avukatlik ve hukuk bürolari faaliyetlerine devam edeceklerdir. Dolayisiyla yapilan degisiklik ile aslinda avukatlik bürolari ve hukuk bürolari yasak faaliyetler kapsamina alinmis, ancak kat maliklerinin oybirligi ile karar alinmasina bagli olarak yürütülebilir faaliyetler sinifina dâhil edilmistir.

 Diger yandan mesleki kanunlarda gerekli düzenlemelerin yapilabilmesi için süre verilmistir. Bu süre, ilgili hükmün yürürlüge girdigi tarihten itibaren iki yildir. Ilgili hükmün yürürlüge giris tarihi 25.02.2011’dir. Dolayisiyla 25.02.2013 tarihine kadar bu kanunlarda paralel düzenlemeler yapilmasi olasilik dâhilindedir.

 

Bu durum 3568 sayili Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapilincaya kadar meslek mensuplari tarafindan açilan bürolar hakkinda da uygulanacaktir. Bu meslek grubuna ait yasada da gerekli düzenlemelerin yapilmasi beklenmektedir.

 Kanunlarda düzenleme yapilmasi belirsizligi ortadan kaldiracaksa da kesin olan sudur ki artik avukatlik bürolari ile SMMM ve YMM bürolarinin kütükte mesken olarak kayit edilen bagimsiz bölümlerde faaliyetlerine devam edebilmesi için kat maliklerinden izin alinmasi gerekecektir. Üstelik bu kararin oybirligi ile alinmasi da sarttir. Bu kararlar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bagimsiz bölümlerin kat mülkiyeti kütügündeki sahifelerine serh verilir.

 IV. SONUÇ

 Mesleki kanunlarda degisiklik yapilmasina iliskin sürenin bitmesine az kaldigi su günlerde odalarin üyelerini bu konuda uyarmasinda fayda bulunmaktadir. Ayrica kütükte mesken olarak görülen yerlerde faaliyetlerine devam eden ilgili meslek mensuplarinin da harekete geçmeleri, ileride yasanabilecek olasi sikintilarla karsilasmamak adina menfaatlerine olacaktir.

 



[1] R.G. 07.04.1969/13168.

[2] R.G. 03.01.1990/ 20391.

[3] R.G. 25.02.2011/27857 (Mükerrer).