ALACAKLI ISÇIYE “ARABULUCUYA BASVURU” SARTI

05.04.2019 Dr. Resul KURT- 2070 görüntülenme YAZDIR

ALACAKLI ISÇIYE “ARABULUCUYA BASVURU” SARTI

Dr. Resul KURT

Dünya Gazetesi 5.4.2019

Is Mahkemeleri Kanunu'nun yürürlüge girmesinin ardindan isçi-isveren arasinda yasanan uyusmazliklarda dava açilmadan önce arabulucuya basvurulmasi dava sarti haline geldi. 
1 Ocak 2018 itibariyle yürürlüge giren ve zorunlu arabuluculuk olarak adlandirilan “dava sarti olarak arabuluculugun” isçi ve isveren arasinda yasanan sorunlarin kisa sürede, düsük maliyetlerle çözülerek mahkemelerin is yükünün azaltilmasini amaçliyor.

Arabuluculuk faaliyeti ile taraflar arasindaki uyusmazliklarin sulh yoluyla, daha kisa sürede, daha düsük maliyetle ve gizli kalarak çözümlenmesi saglanmakta; bu sayede yarginin is yükü de azalmaktadir. Yargilama neticesinde davanin her iki tarafinin da memnun olmasi mümkün degilken arabuluculuk, her iki tarafi da memnun edecek bir sonuca ulasilmasini saglamaktadir.
Arabulucuya gitmek zorunlu, ancak arabulucuda uzlasmak zorunlu degildir. Bu nedenle taraflar arasinda anlasma saglanamazsa mahkemeye gidilmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadir. Taraflar arabulucu huzurunda anlasamazlarsa, söz konusu uyusmazlik hakkinda dava yoluna basvurmak mümkündür.

Arabuluculuk görüsmeleri sonunda taraflarin anlasmaya varmalari halinde, üzerinde anlasilmis olan hususlarin taraflar tarafindan tekrar yargi konusu yapilmasi mümkün degildir.
Arabuluculuk görüsmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatlari araciligiyla katilabilirler. Isverenin yazili belgeyle yetkilendirdigi çalisani da görüsmelerde isvereni temsil edebilir ve son tutanagi imzalayabilir.

***

Isçinin alacaklari

Çalisan tarafindan talep edilebilecek;
- Kidem tazminati, 
- Ihbar tazminati, 
- Kötü niyet tazminati, 
- Ayrimcilik (esitlige aykirilik) tazminati, 
- Sendikal tazminat, 
- Ücret, prim, ikramiye, fazla mesai ücreti, 
- Kullanilmayan yillik izin ücreti alacagi, 
- Hafta tatili ücreti, 
- Belirli süreli is sözlesmesinin erken feshinde bakiye süre ücreti,
- Ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve benzeri isçilik alacaklarinin söz konusu olmasi halinde arabulucuya gidilmesi gerekiyor.
Ancak, is kazasi veya meslek hastaligindan kaynaklanan maddi veya manevi tazminat davalari ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davalari arabuluculuk kapsami disindadir.

***

Isverenin alacaklari

Sadece isçiler için degil, isverenler için de arabulucuya basvurulmasi zorunludur. Yine, isveren tarafindan talep edilecek;
- Ihbar tazminati, 
- Cezai sart, 
- Haksiz rekabete bagli tazminat, 
- Avansin iadesi,
- Egitim gideri ve benzeri alacak ile tazminat talepleri için dava açmadan önce arabulucuya basvurulmasi zorunlu olacaktir.