IS GÜVENLIGINDE HANGI YÜKÜMLÜLÜK ERTELENIYOR

15.07.2016 Dr. Resul KURT- 2869 görüntülenme YAZDIR

Is güvenliginde hangi yükümlülük erteleniyor!

Resul KURT

Dünya Gazetesi / 15.07.2016

 

Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu’na göre, isverenlerin is güvenligi uzmani, isyeri hekimi ile on ve daha fazla çalisani olan çok tehlikeli sinifta yer alan isyerlerinde diger saglik personeli görevlendirmesi gerekmektedir. Isverenler bu hizmetin tamamini veya bir kismini ortak saglik ve güvenlik birimlerinden (OSGB sirketlerinden) hizmet alarak yerine getirebilmektedir.

Is sagligi ve güvenligi hizmetlerin yasal olarak alinmis sayilmasi için, isverenlerin ya kendi bordrolarinda bulunan bir kisi tarafindan bu hizmetin saglanmasi ya da OSGB’ ler tarafindan hizmet satin alinmasi gerekmektedir.

2012 yilinda is sagligi ve güvenligine iliskin 6331 sayili Yasa’yla birlikte önceleri 50 kisi ve üzerinde çalisani olan isyerlerinde, daha sonra da tehlikeli ve çok tehlikeli isyerleri için baslayan zorunluluk 1 Temmuz 2016 itibariyle de 50 kisiden az çalisani olan isyerleri ile kamu kurumlari için baslayacakti. Ancak simdi is güvenliginde bazi yükümlülüklerin ertelenecegi açiklandi.

***

Isyeri hekimi, is güvenligi uzmani ve diger saglik personeli görevlendirme zorunludur

- Isyeri hekimi ve is güvenligi uzmani zorunlulugu 50’den çok çalisani olan isyerlerinde, 1.1.2013 tarihinde

- 50’den az çalisani olan tehlikeli ve çok tehlikeli sinifta yer alan isyerleri için de 1.1.2014 tarihinde baslamistir.

01.07.2016 tarihi itibariyle de, kamu kurumlari ile 50’den az çalisani olan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerleri için 1.7.2016 tarihinde baslamistir. Ancak Basbakanimiz Sayin Binali Yildirim’in 04.07.2016 tarihinde “Yatirim Ortaminin Iyilestirilmesi Amaciyla Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi” ile ilgili yaptigi basin açiklamasi ile 50 kisiden az çalisani olan ve az tehlikeli isyerlerinde 01.07.2016 tarihinde baslamasi gereken is güvenligi uzmani ve isyeri hekimi çalistirilmasi zorunlulugunun 01.07.2017 tarihine ertelenecegi belirtilmektedir.

Buna iliskin yasal düzenleme henüz yapilmamis olup, TBMM’de hazirlanmakta olan “Yatirim Ortaminin Iyilestirilmesi Amaciyla Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi” nda bu yönde bir düzenleme olmasi beklenmektedir.

Konuyla ilgili henüz detaylar belli olmayip, açiklama Sayin Basbakan tarafindan yapilmistir. Ancak henüz bu yönde yazili bir çalisma olmadigindan, erteleme olsa bile çalisan sayisina bagli bir degisiklik olup olmayacagi veya kapsami henüz belli degildir. Bir baska ifade ile bu ertelemenin sektörel ya da çalisan sayisi bazinda degisip degismeyecegi belirsizdir. 

Ancak hemen belirtelim ki, is güvenliginde 2012 yilindan bu yana tüm isyerleri için geçerli olan risk degerlendirme raporu ve acil durum planlarinin hazirlanmasi, ISG egitimleri, çalisan temsilcisi ve destek elemani atamalari gibi yükümlülüklerin devam ettigini hatirlatalim.

Is davalarinda temel kaynak

Is ve sosyal güvenlik hukukunda herkese dava ve dilekçe örnekleri sunarken içtihati tek elde toplayacak bir kaynak kitaba ihtiyaç vardi.

2. Baskisi geçtigimiz ay Bilge Yayinlari tarafindan yayinlanan ve E. Is Hakimi Ihsan Çakmak ve Yargitay 21. HD Onursal Üyesi Osman Can tarafindan büyük bir titizlikle hazirlanan “Is Mahkemesi Davalari” kitabi, çalisma hayatinin önemli bir eksigini kapatmak ve uygulama alaninda katki saglamak için kaleme alinmistir.

Kitabin konusu, isveren yaninda belli bir müddet çalistigi halde, ferdi isçilik alacak ve haklari isçiye ödenmeden is sözlesmesi haksiz olarak isveren tarafindan feshedilmis ya da çesitli nedenlerle isçinin kendisi tarafindan hizmet akdi, hakli ya da haksiz sekilde sona erdirilmis durumlarda isçilerin isverenler aleyhinde asacaklari yedi kalem isçilik hak ve alacaklarindan kidem tazminati, ihbar tazminati, fazla mesai alacagi, senelik izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve isçiye ödenmemis aylik ücretleri, isveren tarafindan isçi aleyhine açilan alacak ve tazminat davalarini kapsamaktadir. 

Ayrica, kitapta islak dilekçesi verilmesi neticesinde, ek dava zaman asimi savunmasi, harç ödeme yükümlülügü, faiz uygulama çesitleri müstereken ve müteselsilen sorumluluk halleri, zorunlu dava arkadasligi, asil isveren – alt isveren muvazaali isçi çalistirma durumlari, rekabet etme yasagi, isçiye yapilan egitim masraflari, cezai sart ve sair diger gerekli dava konulari da ele alinarak, önemli bir basucu eseri olmustur.