SUBAT SGK GÜNÜ NASIL BILDIRILECEK?

04.03.2016 Dr. Resul KURT- 3106 görüntülenme YAZDIR

Subat SGK günü nasil bildirilecek?

Dünya Gazetesi / 04.03.2016

 

Resul KURT 

[email protected]

Subat ayinda SGK’lilarin çalisma gün sayilarinin ne sekilde hesaplanacagi konusunda uygulamada tereddütler yasanmaktadir. Ay/dönem içindeki çalismalari tam olan sigortalilarin prim ödeme gün sayilari, ay/dönemin kaç gün olduguna bakilmaksizin (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektigi üzerinde durulmaksizin) 30 gün olarak bildirilesi gerekmektedir. 2016/Subat ayinda tam ay çalisan bir sigortalinin SGK prim ödeme gün sayisi, Subat ayinin bu yil 29 gün çektigi üzerinde durulmaksizin 30 gün olarak bildirilecektir. 

Subatta kaç gün prim ödenir 

Aylik ücretli (Maktu) çalisanlarin ise ay içerisinde tam olarak çalismalari halinde ayin kaç gün çektigine bakilmaksizin ayni ücret ödeneceginden Subat ayinda da Mart ayinda da 30 günlük ücret ödenecektir. Yine SGK'ya hem 2016 Subat ayi için hem de mart ayi için 30 gün sayisi ve 1.647,00 TL prime esas kazanç ödenecektir. Yani maktu ücretli çalisanlarin ücretleri ayin gün sayisina göre degismeyecektir. Ancak, günlük ücretle çalisan isçilerin subat ayinda 29 gün çalisilmasi halinde 29 günlük ücretin, Mart/2016 ayinda 31 gün çalisilmasi halinde 31 günlük ücretin ödenmesi gereklidir. Ancak ücretin Subat ayinda 29 gün, mart ayinda 31 gün olarak ödenmesine ragmen Sosyal Güvenlik Kurumuna prim gün sayisi ise 30 gün bildirilecektir. Örnegin, günlük ücretli asgari ücretle çalisan kisinin 2016/Subat ayinda hafta tatillerini kullanarak 29 gün çalismasi durumunda alacagi ücret günlük asgari ücret olan 54,90 ile 29 gün sayisinin çarpimi sonucu bulunan 1.592,10 TL olacaktir. Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta primine esas kazanç alt siniri 2016 Subat ayinda 1.647,00 TL olmasi nedeni ile 1.592,10 TL ile 1.647,00 TL arasindaki farkin primlerinin tamami isveren tarafindan karsilanarak söz konusu kisinin 2016 Subat dönemi kazanci 30 gün 1,647,00 TL olarak SGK ya bildirilecektir. 

Ay içinde isten ayrilan isçilerin durumu

Ay/dönemin son gününde çalistiktan sonra isten ayrilmis ve ayin tamami için ücret almaya hak kazanmis olan sigortalilarin ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayilari ise, 30 olacaktir. Örnegin, 1 Subatta ise baslayan ve subat ayinda tam çalisan bir kisiye için 30 günlük SGK primi ödenecektir.  29 Subat 2016 günü isten ayrilan ve subat ayinda tam çalisan kisi için de 30 günlük SGK primi ödenecektir.

Ay/dönem içinde ise girisi veya isten çikisi bulunmayan, çesitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezasi gibi) ay/dönemin bazi günlerinde çalismayan ve çalismadigi günler için de ücret almayan sigortalilarin ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayilari, ilgili ay/dönemdeki gün sayisindan, ücret almaya hak kazanilmamis gün sayisi çikartilmak suretiyle hesaplanir. Ay/dönemin son gününde çalistiktan sonra isten ayrilan sigortalilar hariç olmak üzere, ay içinde isten ayrilan sigortalilarin prim ödeme gün sayilari, isten çikis tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduguna bakilarak parmak hesabi yapilmak suretiyle hesaplanacaktir. Ay/dönemin ilk gününde ise giren ve o ayda tam çalisan sigortalilar hariç, ay/dönem içinde ise giren sigortalilarin prim ödeme gün sayilari, ise giris tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduguna bakilarak parmak hesabi yapilmak suretiyle çalisma gün sayilari üzerinden hesaplanacaktir.

Örnegin, Özel sektöre ait bir isyerinde 2016/Subat ayinda 5 gün ücretsiz izin alan isçi için, 24 gün çalisma ve 5 gün ücretsiz izin olmak üzere 29 gün olarak sisteme girilecektir. Ise basladigi ay/dönem içinde isten ayrilan sigortalilarin ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayilari (ay/dönemin ilk günü ise baslayip son günü isten ayrilanlar hariç), sigortalinin ise giris tarihi ve isten çikis tarihleri dâhil kaç gün olduguna bakilarak, parmak hesabi yapilmak suretiyle hesaplanacaktir. Ise basladigi ay/dönem içinde isten ayrilan sigortalilarin ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayilari (ay/dönemin ilk günü ise baslayip son günü isten ayrilanlar hariç), sigortalinin ise giris tarihi ve isten çikis tarihleri dâhil kaç gün olduguna bakilarak, parmak hesabi yapilmak suretiyle hesaplanacaktir.

Eksik çalisanlarin durumu

Ay/dönem içinde ise girisi veya isten çikisi bulunmayan, istirahat nedeniyle bazi günlerde çalismayan ve çalismadigi günler için de maktu ücretli oldugu için tam ay üzerinden ücret alan sigortalilarin ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayilari, ayin kaç gün çektigine bakilmaksizin 30 gün üzerinden SGK ya bildirilecektir. Maktu ücretli olup, ücretleri tam olarak ödenen sigortalilarin 4857 sayili Kanun'un 48. maddesi geregince SGK’dan alacaklari geçici is göremezlik tutarlarini isverenlige iade etmeleri istenebilecek yada kisilerin ücretlerinden aldiklari geçici is göremezlik tutarlari net ücretlerinden mahsup edilebilecektir. Maktu ücretli çalisma durumunda Ay/dönemin son gününde çalistiktan sonra isten ayrilan sigortalilar hariç olmak üzere, ay içinde isten ayrilan sigortalilarin prim ödeme gün sayilari, isten çikis tarihleri dikkate alinarak parmak hesabi yapilmak suretiyle hesaplanacaktir. Ise basladigi ay/dönem içinde isten ayrilan sigortalilarin ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayilari (ay/dönemin ilk günü ise baslayip son günü isten ayrilanlar hariç), sigortalinin ise giris tarihi ve isten çikis tarihleri dâhil kaç gün olduguna bakilarak, parmak hesabi yapilmak suretiyle hesaplanacaktir.