YENI AÇILAN IS YERLERINE ASGARI ÜCRET DESTEGI VAR MI?

01.04.2019 Dr. Resul KURT- 1647 görüntülenme YAZDIR

YENI AÇILAN IS YERLERINE ASGARI ÜCRET DESTEGI VAR MI?

Dr. Resul Kurt

Dünya Gazetesi / 29.3.2019

Asgari ücrete gelen yüksek artislara bagli olarak isverenler üzerindeki isçilik maliyetinin bir nebze de olsa hafifletilmesi için 2016, 2017 ve 2018 yili Eylül ayina kadar uygulanan asgari ücret destegi 2019 yilinda 12 ay devam edecek.

Asgari ücret desteginden 4(a) kapsaminda haklarinda uzun vadeli sigorta kollari hükümleri uygulanan sigortalilari çalistiran özel sektör isverenleri yararlanacaktir.

Buna göre, 4/a sigortalilari için, 2018 yilinin ayni ayina iliskin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) verilen aylik prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazanci 102 lira ve altinda bildirilen; sendikal örgütlenmenin oldugu ve toplu is sözlesmesine tabi özel sektör isverenlere ait is yerlerinde 203 lira ve altinda bildirilen sigortalilarin 2019 yilinda cari aya iliskin verilen aylik prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ile prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalilara iliskin toplam tutar isverenlerin SGK'ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek. Ücretleri asgari ücretin iki katindan az olamayacagi hükme baglanan "linyit" ve “tas kömürü" çikarilan is yerlerinde yer altinda çalisan sigortalilar için, belirlenecek günlük kazanç 271 lira olarak uygulanacak.

Issizlik sigortasina ait sigortali ve isveren primleri asgari ücret destegi kapsaminda degildir.
2019 yilinda açilan is yerleri için asgari ücret destegi asagidaki sartlarla verilecek.

- 2019 yilinda tescil edilen is yerlerinde 102 TL, (linyit ve tas kömürü çikarilan islerde yer altinda çalistirilan sigortalilar için 271 TL), toplu is sözlesmesi uygulanan özel sektör isverenlerine ait is yerleri için 203 TL ve altinda günlük sigorta primine esas kazanç bildirilmis olunmasi sarti aranmayacaktir. Asgari ücret desteginde prime esas kazanç alt siniri ve üst sinirlari arasinda bildirilen tüm sigortalilarin prim ödeme gün sayilari hesaplamada esas alinacaktir.

- 2018 yili Ocak ile Kasim ayi/döneminde sigortali sayisinin ortalamasinin alinmasi söz konusu olmadigindan, asgari ücret destegine esas günlük tutar belirlenirken, destege esas ayda uzun vadeli sigorta kollarindan aylik prim ve hizmet belgeleri veya muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ile bildirimi yapilan 4(a) kapsamindaki sigortali sayisi dikkate alinacaktir.
- Destek hesabi yapilirken toplam sigortali sayisinin tespitinde, gün bildirimi yapilmayan (0 gün bildirilmis) sigortalilar ile uzun vadeli sigorta kollarindan bildirimi yapilmayanlar dikkate alinmayacaktir.

- 2019 yilinin destek verilecek ilgili ayinda/döneminde uzun vadeli sigorta kollarindan bildirimi yapilan 4(a) kapsamindaki sigortali sayisi 500'ün altinda olan is yerleri için günlük 5 TL, bes yüz ve üzerinde olan is yerleri için günlük 3,36 TL destek saglanacaktir.
- Aylik prim ve hizmet belgelerinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içinde verilmesinin yani sira tahakkuk edecek olan sigorta primlerinin de yasal süresi içinde ödenmesi gerekmektedir. 2019 yilinda vadesi geçmis SGK borcunun bulunmamasi veya söz konusu borcun taksitlendirilmis olmasi gerekmektedir.

Sigorta primlerinin isveren ve sigortali hisselerinin tamaminin devlet tarafindan karsilandigi tesvikler kapsaminda sigortali istihdam ediliyor olmasi halinde, isverenlerin bu kapsamdaki sigortalilari için ödeyecegi sigorta primlerinin tutarinin karsilanacak tutardan az oldugu durumlarda, sadece isverenin ödeyecegi tutar kadar asgari ücret desteginden yararlanilabilecektir.

Asgari ücret destegiyle saglanacak indirim tutari, ilgili ayi takip eden ay/aylardan dogan sigorta prim borçlarina mahsup edilecektir. Isverenin 2.3.2020 tarihine kadar destekten yararlandigi is yerinden kaynakli mahsup edilecek prim borcunun olmamasi dolayisiyla alacakli olmasi durumunda alacakli oldugu tutar, isverenin SGK’ya olan diger borçlarina mahsup edilecektir. 7103 Sayili Ilave Istihdam Tesviki’nden yararlanan sigortalilar için tesvikten yararlanilan aylarda asgari ücret desteginden faydalanilamayacaktir.