YABANCI ÇALISAN DA ISSIZLIK SIGORTASINDAN YARARLANACAK

07.07.2017 Dr. Resul KURT- 2369 görüntülenme YAZDIR

YABANCI ÇALISAN DA ISSIZLIK SIGORTASINDAN YARARLANACAK

Dr. Resul Kurt

Dünya Gazetesi / 7.7.2017

Türkiye'nin cografi konumu ve ekonomik alt yapisi nedeniyle ülkemizde bir çok global sirket tarafindan yatirim yapilmasiyla birlikte yabanci çalisan sayisi da hizli bir sekilde artmaya baslamistir.

5901 sayili Türk Vatandasligi Kanunu'nun 28'inci maddesi çerçevesinde Mavi Kart almis olanlar veya almaya hak kazananlar, yapilacak meslegin icrasina iliskin olarak ulusal mevzuatimizdaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve özel kanunlarda yer alan hususlar sakli kalmak kosuluyla, 6735 sayili Kanun hükümleri geregince çalisma izni almalarina gerek bulunmamaktadir.

Ancak, bunun disinda ülkemizde çalismaya baslayan yabancilarin 6735 sayili Uluslararasi Isgücü Kanunu çalisma izni almasi gerekmektedir.

Iste yabanci çalisanlarin SGK bildirimleri de yapildigindan issizlik sigortasi hizmetlerinden yararlanabilmeleri önem arz etmektedir.

Türkiye Is Kurumu, is ve isçi bulmaya aracilik hizmetini etkin bir sekilde sunmak, isgücünün istihdam edilebilirligini artirmaya yönelik aktif programlar yoluyla istihdami kolaylastirmak, korumak, gelistirmek, çesitlendirmek ve isini kaybedenlere geçici bir süre gelir destegi saglamakla görevlidir.

Türkiye Is Kurumu'nun isgücünün istihdam edilebilirligini artirmaya yönelik aktif isgücü programlari, mesleki egitim kurslari, isbasi egitim programlar, girisimcilik egitim programlari, toplum yararina programlar olmak üzere dört tanedir. Söz konusu kurs ve programlardan yararlanma sartlarinin detaylari, sürekli biçimde güncellenen Aktif Isgücü Hizmetleri Genelgesi'nde açiklanmistir.

Isgücü uyumunun arttirilmasi amaciyla aktif isgücü programlarindan yabancilarin da yararlanabilmesini saglamak adina 2017/1 Sayili ISKUR Genelgesiyle yeni düzenlemeler yapilmistir.

Buna göre asagidaki detaylari verildigi sekilde yabancilarin Issizlik Fonu'ndan finanse edilen kurs ve programa katilabilmelerine imkân saglanmistir.

Aktif Isgücü Hizmetleri Yönetmeligi'nin 104. maddesine göre, Türkiye isgücü piyasasina uyumlarini saglamak amaci ile,

- Kisa dönem ikamet izni, aile ikamet izni, ögrenci ikamet izni, uzun dönem ikamet iznine sahip olan,

- 5490 sayili Nüfus Hizmetleri Kanunu uyarinca yabancilara verilen kimlik numarasina, uluslararasi koruma basvuru sahibi kayit belgesine, uluslararasi koruma basvuru sahibi kimlik belgesine, uluslararasi koruma statü sahibi kimlik belgesine, geçici koruma kimlik belgesine veya bunlar yerine geçen numara ve belgelere sahip olan yabancilar,

Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügü'nce uygun bulunmak ve ISKUR'a kayit olmak sartlari ile aktif isgücü hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Ancak, toplum yararina programlardan yararlanmalari mümkün degildir.

2017/1 Genelgesi öncesinde bu yabancilarin Issizlik Sigortasi Fonu ile finanse edilen kurs ve programlardan yararlanmalari mümkün bulunmamaktaydi. Ancak yapilan degisiklikle yabancilarin sayilan ikamet izni türleri ve diger kimlik belgelerine sahip olmalari kosuluyla, Issizlik Fonundan finanse edilip edilmedigine bakilmaksizin ISKUR programlarindan yararlanmalarina imkân saglanmistir.

Çalisma Genel Müdürlügünün yayimladigi "Geçici Korunma Saglanan Yabancilarin Çalisma Izinlerine Daire Uygulama Rehberi"ne göre geçici koruma kapsaminda olan kisiler için bir isyerinde düzenlenen mesleki egitim kursu veya isbasi egitim programina katilimlarindan önce çalisma izni alinmasina gerek bulunmamaktadir.

Ancak bu kisilerin kurs veya program sonrasinda ise alinmalari durumunda çalisma izni alinmasina iliskin usul ve esaslara tabi olunarak öncelikle çalisma izni alinmasi gereklidir.

Ayrica bu kapsamdaki kisilerin kurs ve programlardan yararlanmalari için en az alti aylik geçici koruma süresini doldurmus olma sarti aranmamaktadir.