DALGALANAN DÖVIZ KURU VE BEYAN EDILEN MATRAH KONUSUNDA DUYURU YAPILDI

21.02.2019 HASAN AKDOGAN- 2478 görüntülenme YAZDIR

DALGALANAN DÖVIZ KURU VE BEYAN EDILEN MATRAH

KONUSUNDA DUYURU YAPILDI

Hasan AKDOGAN

Dünya / 21.2.2019

Sayin DÜNYA okurlari, döviz kurlarindaki yükselis ve azalislar sürekli olabiliyor. Bu durumda dis ticaretle istigal eden sirketlerimiz ve gümrük müsavirleri beyannamenin tescil tarihi ile kapanis tarihi arasindaki sürede nasil islem yapacaklari konusunda uzun zamandir sorunlar yasiyorlar.

Gümrükler Genel Müdürlügü bölge müdürlüklerine 07.02.2019 tarihinde bir duyuru yaparak konuyu bir nebze olsa da çözüme kavusturmus bulunuyor.

Genel müdürlüge sorun su sekilde intikal ettirilip; “….3065 sayili KDV Kanunu’nun “Matraha Dahil Olan Unsurlar” baslikli 24’üncü maddesinin birinci fikrasinin (c) bendine "fiyat farki,” ibaresinden sonra gelmek üzere "kur farki," ibaresinin eklendigi; bu degisikligin ithalat islemleri ile iliskisinin ve bu kapsamda gerekçesi tam olarak anlasilamadigindan bahisle, olasi magduriyetlerin önlenmesi ve uygulamada birlikteligin saglanmasi için konunun açikliga kavusturulmasinin gerektigi,..” belirtilerek çözüm istenmistir.

Genel müdürlük de; esya bedelinin transfer edildigi tarih ile beyannamenin tescil edildigi tarih arasin-da kur farki olustugu durumlarda bu farkin 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 21/c mad-desi hükmü uyarinca matraha dahil edilip edilmeyecegi hususunda olusan tereddütlerin giderilmesi amaciyla tasarruf olunan 23/06/2010 tarihli ve 13897 sayili dagitimli yazi referans gösterilerek;

3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 26’nci maddesi uyarinca islem yapilmasi; dolayisiyla, ithalatta vergiyi doguran olayin meydana gelmesinden önce yapilan ödeme tarihindeki kurun, serbest dolasima giris beyannamesinin tescil edildigi tarihteki kurdan yüksek olmasi (negatif kur farki) halin-de, aradaki kur farkinin KDV matrahina ilave edilmemesi gerektigi belirtilmistir.

Esasen, ithalat vergilerinin matrahi daima tartisma konusu olabiliyor. Matrah farkliliklarinin çok çesitli nedenlerden kaynaklandigini, ceza öneren müfettis raporlarindan ve idarelerin tasarruflarindan anla-mak mümkündür.

Sorunlarla karsilasmamak için dogrudan temsil yoluyla beyan yapanlarin ve gümrük müsavirlerinin gümrük mevzuatina oldukça hakim olmalari gerekiyor. Hatta, sonradan kontrol çerçevesinde yapilan denetimlerde ortaya çikan bir konu da sirket muhasebe birimlerinde bulunan bazi belgelerin gümrük müsavirlerine intikal ettirilmemesi neticesinde matrah farklarina sebebiyet verildigi sonucu da ortaya çikmaktadir.