DIIB VE CEZA UYGULAMASINDA YENI TALIMAT

07.04.2016 HASAN AKDOGAN- 3158 görüntülenme YAZDIR

DIIB ve ceza uygulamasinda yeni talimat

Hasan AKDOGAN

Dünya Gazetesi / 7.4.2016

[email protected]

Geçen ay ortalarinda Gümrükler Genel Müdürlügü tasra teskilatina bir talimat verdi. Esasen bu talimatin temelini, gümrük idarelerinin uygulama farkliliklari ve tereddütleri olusturdu.

Talimatin konusunu dahilde isleme rejiminin ihlal edilmesi durumunda yapilacak islemi içeriyor. Ihlal durumunda Gümrük Kanunu'nda belirtilen "Dahilde Isleme Rejimi kapsami ithal esyasinin isleme faaliyetindeki hali veya islem görmüs ürün hali de dahil olmak üzere rejim çerçevesinde izin verilen yerlerde tespiti halinde" ifadesinin kafa karisikligina yol açtigi anlasiliyor.

Bu ifadede belirtilen, rejimce izin verilen yerlerin neresi oldugu ve tespitin ne sekilde yapilacagi konusunda gümrük idarelerince yapilan islemlerde farklilik oldugu anlasiliyor.

Talimatta Dahilde Isleme Izin Belgesi/Dahilde Isleme Izni'nin müeyyideli kapatilmasi durumunda yapilacak islemler söyle belirtiliyor; 

Dahilde Isleme Izin Belgesi/Dahilde Isleme Izni'nin müeyyideli kapatilmasi halinde, belge/izin kapsami esyanin ithal edildigi sekliyle ya da isleme faaliyetine tabi tutulmus haliyle ilgili mevzuat tarafindan izin verilen yerlerde olup olmadigina iliskin tespitlerde; izin verilen yerler olarak firmanin üretim yeri, fabrika ve depolari gibi belge/izin sahibi firma adina ve/veya yan sanayici adina kayitli yerlerin esas alinmasi gerekiyor.

Gümrük idaresince en az bir gümrük müdür yardimcisi baskanliginda olusturulacak heyet marifetiyle, rejim kapsaminda ithal edilen esyanin ithal edildigi sekliyle yada isleme faaliyetine tabi tutulmus ise bu haliyle GTIP, teknik özellik ve ticari kalite bakimindan belgede/izinde öngörülen esya ile ayni olup olmadigina iliskin tespitin yapilmasi gerekiyor. 

Gerek duyulmasi halinde, firmanin muhasebe kayitlarindan da kontrol yapilmak suretiyle ithal edilen esyanin ithal edildigi sekliyle yada isleme faaliyetine tabi tutulmus ise bu haliyle firma stoklarinda olup olmadigina iliskin degerlendirme yapilmasi mümkün kiliniyor. 

Heyet marifetiyle bu tespitlerin yapilmasinin mümkün bulunmamasi halinde, ilgili gümrük idaresince esyanin türüne göre tahlil veya ekspertiz raporu istenmek suretiyle bu tespitlerin yapilmasi yoluna gidilmesinin mümkün oldugu belirtiliyor.

Bu tespitlerin yapilmasi durumunda ithal esyasinin gümrük vergilerinin iki kati tutarinda para cezasi uygulanmasi gerekiyor.

Ancak, ithali yapilan esyanin ithal edildigi sekliyle yada islem görmüs ürün olarak izin verilen yerlerde olmadiginin tespit edilmesi halinde Gümrük Kanunu'nun 238'inci maddesi uyarinca gümrüklenmis degerin iki kati tutarinda para cezasi tahsil edilmesi gerektigi belirtiliyor.

Bu cezalar agirlik itibariyle büyük rakamlara ulasabiliyor. Dolayisiyla sirketlerimizin ithalat islemlerinde belirtilen talimati göz önünde bulundurmalari kendi yararlarina olacaktir.