KULLANILMIS TASIT ITHALINDE MUAFIYET KURALLARI

24.07.2017 HASAN AKDOGAN- 2406 görüntülenme YAZDIR

Gümrük kullanilmis tasit ithalatinda muafiyet kurallarini degistirdi

Hasan AKDOGAN

Dünya Gazetesi / 20 Temmuz 2017

Gümrük ve Ticaret Bakanligi haziran ayinda Muafiyet Tebligi yayinladi.

Buna göre; Kullanilmis motorlu veya motorsuz özel nakil vasitalarinin serbest dolasima giris islemleri, hak sahibi kisiler ve muafiyet kosullari bakimindan net bir sekilde ortaya konmus bulunuyor.

Kimler gümrük vergilerinden muaf olarak tasit getirme hakkina sahiptirler?

a- Türkiye Gümrük Bölgesi disinda en az yirmi dört ay ikamet ettikten sonra, yerlesim yerini Türkiye Gümrük Bölgesi'ne kesin olarak nakleden Türk vatandaslari,

b- Yurt disindaki milli veya milletlerarasi kadrolara sürekli görevli olarak atanip da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri,

c- Türk vatandasligina geçmek suretiyle yerlesim yerini yabanci bir ülkeden Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden gerçek kisiler,

ç- Türkiye Gümrük Bölgesi disinda yerlesik kisilerin ölümü halinde, Türkiye’de ikamet eden gerçek kisi mirasçilari.

Muafiyet kosullari nelerdir?

1- Motorlu veya motorsuz özel nakil vasitalarinin, (a) ve (c) siklarinda belirtilen kisilerin ikamet nakil belgesindeki tarihten sonraki ilk giris tarihinden; (b) sikkindaki kisilerin atama kararinin yayimlandigi tarihten sonraki ilk giris tarihinden, kisilerin atama kararindan önce Türkiye Gümrük Bölgesi'ne kesin olarak dönmeleri halinde son giris tarihinden; (ç) sikkinda belirtilen yurtdisinda yerlesik murisin ise ölüm tarihinden en az alti ay öncesinde, yurt disinda yerlesik bulunduklari ülkede adlarina kayitli olmasi. (Bu muafiyetten faydalanan kisilerin yerlesim yerini Türkiye’ye nakletmeden önce iki ayri ülkede bulunmasi ve aracin çesitli nedenlerle kisinin adina ilk bulunulan ülkede kayitli olarak kalmasi halinde, kisi adina yurt disinda kayitli olma süresi en az alti ay olmak kosuluyla, kisinin ikametini naklettigi ülkede adina kayitli olmasi sarti aranmaz.)

2- Motorlu veya motorsuz özel nakil vasitalarinin, kisilerin adlarina kaydinin yapildigi yil itibariyla, model yili dahil, üç yildan eski olmamasi.

3- (a), (b) ve (c) siklarinda belirtilen kisiler tarafindan gerçeklestirilecek motorlu veya motorsuz özel nakil vasitalarinin ithalinde aile ünitesi esas alinir. Aile ünitesinin tespitinde vukuatli nüfus kayit örnegindeki bilgilere bakilir.

4- (a) sikkinda belirtilen kisilerin ve (ç) sikkinda belirtilen yurt disinda yerlesik murisin Türkiye Gümrük Bölgesinde geriye dogru bir takvim yilinda alti aydan fazla kalmamis olmalari gerekir. Türkiye Gümrük Bölgesinde bir takvim yilinda kirk bes güne kadar kalislar yurt disindaki ikamet süresinden sayilir. Türkiye Gümrük Bölgesi disinda son on yil içinde en az bes yil ikamet eden gerçek kisiler için yerlesim yerine iliskin bu süre sarti aranmaz.

5- Motorlu ve motorsuz nakil vasitalarinin her birinden birer adet serbest dolasima sokulabilir.

Muafiyetin istisnasi var midir?

Türkiye Gümrük Bölgesi disinda yirmi dört ayi asmayan süreyle geçici olarak görevlendirilen kamu görevlileri için yukarida belirtilen hükümler uygulanmiyor. Keza; Sürekli görevle yabanci bir ülkede bulunmakta iken, yine sürekli görevle baska bir yabanci ülkeye atanmasi nedeniyle yerlesim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakledemeyen kamu görevlileri için de durum ayni. Evlilik suretiyle Türk vatandasligina geçenler muafiyetten faydalanamiyor. Motorlu ticari araçlar ve diger ticari nakil vasitalarinin serbest dolasima girisine izin verilmiyor. Belirtilen sartlar saglanmis ve yabanci bir ülkede yeniden ikamet tesis edilmis olsa dahi, muafen ithal edilen vasitanin serbest dolasima giris tarihinden itibaren bes yil geçmedikçe, ayni kisilerin motorlu veya motorsuz özel nakil vasitalarinin muafen serbest dolasima girisine iliskin talepleri kabul edilmiyor. Türk vatandasligindan çikma izni almak suretiyle yabanci bir ülke vatandasligini kazanan kisiler de muafiyetten yararlanamiyor.