Artik sürücü ve personel gümrüksüz alisveris yapabiliyor

01.03.2018 HASAN AKDOGAN- 3241 görüntülenme YAZDIR

Artik sürücü ve personel gümrüksüz alisveris yapabiliyor

Hasan AKDOGAN

Dünya Gazetesi 1.3.2018

Sayin okurlar, Gümrüksüz Satis Magazalari Yönetmeligi'nde yeni bir degisiklik yapildi. Buna göre; Çikisa yönelik magazalarla sinirli olarak, bu yerdeki tek isletmeci ile isletme sözlesmesi bulunan ve sartlari tasiyan firmalara alkollü içki, tütün ve tütün mamulleri disinda esya satisi yapmak üzere magaza açma izni verilebilecegi belirtiliyor.

Halen faaliyette bulunan gümrüksüz satis magazasi ve deposu açma ve isletme izinleri sahiplerine, açma ve isletme izin belgesinin düzenlendigi tarihten itibaren bes yil geçerli olacak sekilde verilen belgeni için yeni yapilan degisiklikle baslangiç tarihi subat 2018 olarak belirlenmis oluyor.

Önemli bir degisiklik de söyle ifade ediliyor; Nakil vasitasi sürücü ve hizmetlileri ülkeye girislerinde, yolcu girisi yapilan hudut kapilarindaki magazalardan 1 karton sigara, en fazla 1 litrelik 1 adet alkollü içki, en fazla 120 ml’lik 1 adet parfüm ve 1 adet kozmetik ürün ile en fazla 1 kilogram çikolata veya sekerden mamul yiyecek satin alabilirler.

Keza; Magazalarda satilan esyanin tanitiminda kullanilan ve aliciya bedelsiz olarak sunulan esantiyonlar ile esyanin konuldugu ambalaj malzemelerine, satisa sunulan esyaya uygulanan islemlerin uygulanmayacagi ve magazalarda satilan esya ile birlikte müsterilere bedelsiz olarak verilen esantiyonlara iliskin olarak 10 ml’lik sinir, firmalarin stoklarinda (degisiklik tarihinde) bulunan azami 20 ml’lik esantiyonlar için de uygulanacagi belirtiliyor.

Bu degisiklikle idarenin yapacagi islem takvime baglanmis oluyor. Özellikle bes yillik sürenin hangi tarihte baslayacagi konusundaki çeliskili yaklasimlar aydinlatilmis bulunuyor. Bununla birlikte sürücü ve araç personelinin sizlanmalarindan da kurtulmus olunuyor.