RO-RO TASIMACILIGINDA ÖNEMLI GELISMELER

17.03.2016 HASAN AKDOGAN- 3170 görüntülenme YAZDIR

Ro-Ro tasimaciliginda önemli gelismeler

Hasan AKDOGAN

[email protected]

Dünya Gazetesi / 17.03.2016                            

Uluslararasi ticarette mal fiyatlarinin birbirine çok yaklastigi bir dönemi yasiyoruz. Dogal olarak bu alanda rekabet daralmasi yasaniyor. Reel ortamda tasimacilik maliyetleri üzerinde çalismak zorunluluk haline gelmis bulunuyor. Ülkemiz açisindan bir fikir vermesi bakimindan U.N. Ro-Ro Isletmeleri AS'nin faaliyetlerine bakmakta yarar var. 322 bin araç kapasiteli 12 modern Ro-Ro gemili filosuyla Istanbul Pendik ve Mersin’den, Italya’daki Trieste Limani’na, Pendik’ten Fransa’daki Toulon Limani’na düzenli Ro-Ro seferleri gerçeklestiriyor. Türkiye'nin ihracat ve ithalatinin büyük bir bölümünü gerçeklestiren uluslararasi karayolu tasimacilarinin, farkli tasimacilik seçeneklerini birlikte kullanarak daha verimli bir sekilde hizmet etmesini saglamak amaciyla, modern gemilerle, programli, izlenebilir, güvenli ve ekonomik bir tasimacilik seçenegi sunarak, bölgesinde kombine tasimaciligin liderligi hedefleniyor.

Yollarin kapali olmasi, gümrük kapilarinda yasanan sorunlar, kötü hava sartlari ve geçis belgelerindeki kota sikintilari ihracatta rotayi deniz tasimaciligina çeviriyor. Intermodal tasimacilik kapsaminda Türkiye'den veya Avrupa'dan yüklenen TIR'lar içindeki mallar bosaltip tekrar yüklenmeye gerek kalmadan kapiya teslim ediliyor. Yillik 50.000 teu yükleme kapasitesi ile intermodal konteyner pazarinin lideri olan U.N. Ro-Ro, artan talebe karsilik vermek adina gerekli liman ve gemi yatirimlarini sürdürmeye de devam ediyor. U.N. Ro-Ro, Istanbul’un Avrupa yakasindan çikan yükler için en ideal yükleme noktasi olan Ambarli Limani’ndan Trieste seferlerini 2016 Nisan ayi itibariyle baslatmayi planliyor. Öte yandan U.N. Ro-Ro’nun tasimalarinin temelini olusturan Pendik-Trieste hattinda haftada alti olan sefer sayisi 2016’da yediye çikartiliyor ve yüzde 15 kapasite artisi saglaniyor. U.N. Ro-Ro, ‘U.N. Rail’ tren baglantilarinin sikligi da artiriliyor ve yüzde 30 kapasite artisi ile Almanya sinirina teslim avantaji sunuyor. Böylece U.N. Ro-Ro 2016 yilinda yeni liman baglantilari, artan gemi kapasiteleri ve tren baglantilari ve her hizmet dalinda yaptigi iyilestirmeler ile müsterilerine çok daha iyi bir servis sunmayi hedefliyor. 

2006’da hizmete sunulan ve 100.000 m² arazi üzerine kurulan ve ISPS kod kapsaminda Denizcilik Müstesarligi tarafindan sertifikalandirilmis olan Pendik Ro-Ro Limani'nin geçici depolama alani olmasi nedeni ile transit islemler disinda kati ithalat ve ihracat islemleri de gümrük iznine istinaden yapilabiliyor. 

Pendik Limani’nda da veterinerlik hizmeti de veriliyor. Limanin otobana direkt baglantili konumu, Gebze, Tuzla ve Erenköy gümrüklerine yakinligi ile nakliyecilere büyük kolaylik sagliyor. Pendik’teki liman, hâlihazirda yilda elleçledigi 150 bin civari araç ile Avrupa’ya giden Türk TIR’larinin yarisina hizmet veriyor U.N. Ro-Ro’nun gemilerine binerek yurt disina “Türk Ihraç Mali” tasiyan nakliyecilerin araçlarina liman içindeki akaryakit istasyonundan ÖTV’siz ve KDV’siz motorin de veriliyor. Ayrica, tank konteynerle gelen yüklerin kati ithalat da yapilabiliyor. 

Tasimacilarin buralardan yararlanmasi ülke menfaatleri ve uluslararasi rekabet gücü açisindan önem arz ediyor.