DIR EK SÜRE KULLANIMINDA CEZASIZLIK IÇIN DIKKAT

21.07.2016 HASAN AKDOGAN- 3009 görüntülenme YAZDIR

DIR ek süre kullaniminda cezasizlik için dikkat

Hasan AKDOGAN

Dünya Gazetesi 14.07.2016

Ekonomi Bakanligi Ihracat Genel Müdürlügü yeni bir yazi yayinladi. Bölge müdürlüklerine gönderilen bu yaziya göre uygulama su sekilde olacaktir;

Dahilde Isleme Izin Belgesi (DIIB) sahibi firmalarin öncelikle mer’i Dahilde Isleme Rejimi (DIR) mevzuatinda yer alan süre uzatimina iliskin imkanlardan yararlanmasini müteakip Gümrük Kanunu’nun 241’inci maddesi çerçevesinde belge süresi sonundan itibaren 1 (bir) ay ya da 2 (iki) aylik süreler içerisinde belirtilen islemleri gerçeklestirmesi gerekiyor.

Bahse konu 1 (bir) ay ya da 2 (iki) aylik süreler içerisinde gerçeklestirilen islemlerin, belge süresi sonundan sonra gerçeklestirilen islemler oldugu, bu sebeple mer’i DIR mevzuatinda yer alan süre uzatimi için mesnet teskil etmeyecegi, bu 1 (bir) ay ya da 2 (iki) aylik süreler içerisinde islem gerçeklestirilmesini müteakip mer’i DIR mevzuatinda yer alan süre uzatimina iliskin herhangi bir imkandan yararlanilmasinin mümkün bulunmadigi da önceki talimatlarda belirtilmis bulunuyor. 

Firmalarin öncelikle DIR kararinda ve bu karara istinaden yayimlanan Ihracat: 2006/12 sayili DIR Tebligi’nde yer alan süre uzatimi ve ek süre imkanlarindan yararlanmalari beklenmekte olup, söz konusu tüm süre imkanlari tükendiginde 4458 sayili Gümrük Kanunu’nun 241’inci maddesi hükmünün çalistirilmasi gerekiyor.

Bakanliga vaki muhtelif müracaatlardan; daha evvel defaten uyarilmasina ragmen, belge süresi sona eren firmalarin öncelikle 4458 sayili Kanun’un 241’inci maddesi kapsaminda usulsüzlük cezasi ödemek suretiyle islemlerini gerçeklestirmekte olduklari ve aslinda belge kapsaminda Gümrük Kanunu’nun 241’inci maddesinin tatbikinden önce kullanmalari gereken DIR mevzuatindaki ek süre imkanlarindan daha sonra faydalanmaya çalistiklari gözlemlenmis bulunuyor.

Bu baglamda, ihracatçi firmalarimizin, DIR mevzuatinda yer alan ilave süre imkanlarini da kullanabilmelerini teminen, sadece ihracat beyannameleri için ekte yer alan taahhütname ile bölge müdürlüklerine basvurabilmeleri; bu çerçevede, Gümrük Kanunu’nun 241’inci maddesi kapsaminda firmalar adina islem gören gümrük beyannameleri ve/veya gümrük beyanname kalemlerinin sistemden silinmesi ve DIR Otomasyon Uygulamasi’ndaki "Bu belge, 5070 sayili Elektronik Imza Kanunu’nun 5. maddesi geregince güvenli elektronik imza ile imzalanmistir." T.C. Ekonomi Bakanligi Ihracat Genel Müdürlügü Inönü Bulvari No: 36 06510 Emek/ANKARA Ayrintili Bilgi Için: Bahadir ERKAN - Daire Baskani Telefon: 0312 204 52 38 Faks: 0312 204 86 32 E-mail: [email protected] Elektronik Ag: www.ekonomi.gov.tr 2/2 “Belge Açiklamalari” bölümüne söz konusu beyannamelerin/beyanname kalemlerinin DIIB ihracat taahhüt hesabinin kapatilmasina iliskin islemlerde kullanilmayacagina dair serhin düsülmesi, gerekiyor. 

Böylece, hem firmalarin mevzuatta yer alan ek süre imkanlarindan bilinçsiz yararlanmalarinin firmalar aleyhine sonuç dogurmasinin engellenmesi hem de Gümrük Kanunu’nun 241’inci maddesinin mükerrer tatbik edilmesinin önlenmesi ve uygulamanin kolaylastirilmasi bakimindan; belge süre sonundan sonra Gümrük Kanunu’nun 241’inci maddesinde belirtilen süreler zarfinda gerçeklestirilen ihracat islemlerinin dahilde isleme rejimi çerçevesinde bir sonuç dogurmayacak sekilde iptal edilmesi ve belgeye mer’i mevzuatta öngörülen ek sürelerin taninabilmesi imkani getirilmistir. Firmalarin, 4458 sayili Kanun’un 241’inci maddesi kapsami haricinde mevzuattan kaynaklanan belge sürelerini kullandiktan sonra da, söz konusu madde hükmüne istinaden kendilerine taninan bir aylik ve iki aylik süreler içerisinde islemlerini tamamlayabilmeleri mümkün bulunuyor.