YATIRIMLARA INDIRIMLI VERGI UYGULAMASI

02.10.2017 Dr. Veysi SEVIG- 2942 görüntülenme YAZDIR

YATIRIMLARA INDIRIMLI VERGI UYGULAMASI

Dr. Veysi Sevig

Istanbul Ticaret 2.10.2017

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesinin ikinci fikrasinda yer alan Ekonomi Bakanligi tarafindan Tesvik Belgesi’ne baglanan yatirimlardan elde edilen kazançlarin, yatirimin kismen veya tamamen isletilmesine baslanilan hesap döneminden itibaren yatirima katki tutarina ulasincaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulmasi öngörülmüstür.

Söz konusu kanun maddesinin ikinci fikrasinin (c) bendi uyarinca yatirima baslanilan tarihten itibaren söz konusu madde uyarinca hesaplanacak yatirima katki tutarina mahsuben, toplam yatirima katki tutarinin yüzde 50’sini ve gerçeklestirilen yatirim harcamasi tutarini geçmemek üzere; yatirim döneminde kurumun diger faaliyetlerinden elde edilen kazançlarina indirimli vergi orani uygulatmak suretiyle; yatirima katki tutarini kismen kullandirmaya, bu orani her yil bir il grubu, bölgesel, büyük ölçekli stratejik ve öncelikli yatirimlar ile konusu, sektörü ve niteligi itibariyla proje bazinda desteklenmesine karar verilen yaptirimlar için sifira kadar indirmeye veya yüzde 100 kadar artirmaya Bakanlar Kurulu yetkili kilinmistir. 
Bu baglamda indirimli vergi orani uygulamasindan gelir vergisi mükellefleri de yararlanabilmektedir.

Yasal düzenleme geregi olarak Yatirim Tesvik Belgesi kapsamindaki yatirimlardan elde edilen kazançlara ilgili tesvik belgesinde yer alan yatirima katki ve vergi indirimi oranlari dikkate alinarak yatirimin kismen veya tamamen isletilmesine baslanilan hesap döneminden itibaren yatirima katki tutarlarina ulasilincaya kadar “indirimli kurumlar vergisi” uygulanabilmektedir.

Yatirima katki tutari, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatirimlarin devletçe karsilanacak tutarini, bu tutarin yapilan toplam yatirim tutarina bölünmesi suretiyle bulunacak oran ise yatirima katki oranini ifade etmektedir.

Örnegin (x) A.S.’nin yatirim tesvik belgesi kapsamindaki yatirimin toplam tutarinin 12 milyon TL ve yatirima katki oraninin ise yüzde 30 oldugunu varsayarsak bu durumda yatirima katki tutari asagidaki sekilde hesaplanacaktir.

Toplam yatirima katki = Toplam yatirim harcamasi x yatirima katki orani= 12 000.000 x %30 = 3.600.000 TL.

Bu asamada toplam yatirima katki tutari, yatirimdan elde edilen kazanca indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle devletin tahsilinden vazgeçecegi kurumlar vergisi tutarini ifade etmektedir.

Bakanlar Kurulu, yatirim harcamalari içindeki, arsa, bina, kullanilmis makine, yedek parça, yazilim, patent, lisans ve know-how bedeli gibi harcamalarin oranlarini ayri ayri ve topluca sinirlandirmaya yetkili olup bu yetki çerçevesinde çikarilan 14.07.2009 gün ve 2009/15199 sayili ve 15.06.2012 gün ve 2012/3305 sayili “Yatirimlarda Devlet Yardimlari Hakkinda Bakanlar Kurulu Kararlari” uyarinca arazi, arsa, royalti, yedek parça ve amortismana tabi olmayan diger harcamalar indirimli kurumlar vergisi uygulamasina konu edilmemektedir. Dolayisiyla yatirima katki tutarinin hesaplanmasinda arazi, arsa, royalti ve yedek parça harcamalari ile amortismana tabi olmayan diger harcamalar dikkate alinmamaktadir.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nda konuya iliskin olarak yapilan yeni düzenleme uyarinca mükelleflerin yatirim tesvik belgesi kapsamindaki yatirimlarinin yatirim döneminde diger faaliyetlerinden 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren elde ettikleri kazançlarina indirimli kurumlar vergisi uygulamasi suretiyle yatirima katki tutarinin kismen kullandirilmasi mümkün olmustur. Bu durumda getirilen yeni uygulama ile;

  • Toplam yatirima katki tutarinin Bakanlar Kurulu Karari ile belirlenen oranini geçmemek ve
  • Gerçeklestirilen yatirim harcamasi tutarini asmamak üzere, yatirim döneminde diger faaliyetlerinden 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren elde ettikleri kazançlarina indirimli kurumlar vergisi uygulanabilmektedir.

Yapilan bu düzenleme geregi yatirim döneminde, yatirim tesvik belgesi kapsaminda gerçeklestirilen yatirim harcamasinin, bu dönemde yararlanilabilecek yatirima katki tutarindan (toplam yatirima katki tutarinin Bakanlar Kurulu Karari ile belirlenen oranina tekabül eden kismi) daha düsük olmasi halinde diger faaliyetlerden yatirim döneminde elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle kismen yararlanilacak yatirima katki tutari, gerçeklestirilen yatirim tutarini asamayacaktir.