ELEKTRONIK ORTAMDA HABERLESMEDE VERGILENDIRME

18.04.2016 Dr. Veysi SEVIG- 3017 görüntülenme YAZDIR

Elektronik ortamda haberlesmede vergilendirme

Dr. Veysi Sevig;

ITO HABER / 18 Nisan 2016 Pazartesi

Gider Vergileri Kanunu’nun ikinci kisminin üçüncü bölümü Özel Iletisim Vergisi (ÖIV)ve Sans Oyunlari Vergisi ile ilgili düzenlemeleri içermektedir. Söz konusu kanunun 39. maddesi uyarinca Telgraf ve Telefon Kanunu uyarinca Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kanunu’yla görev ve imtiyaz sözlesmesi imzalamak suretiyle veya Elektronik Haberlesme Kanunu uyarinca bildirim yapilmasi veya kullanim hakki verilmesi yoluyla yetkilendirilmis sayilan isletmelerin;

  • Her nevi mobil elektronik haberlesme isletmeciligi ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapilan satislar dahil tesis, devir, nakil ve haberlesme hizmetleri yüzde 25,
  • Radyo ve televizyon yayinlarinin uydu platformu ve kablo ortamindan iletilmesine iliskin hizmetleri yüzde 15,
  • Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis saglayici hizmeti yüzde 5,
  • Yukarida belirtilenler disinda kalan diger elektronik haberlesme hizmetleri yüzde 15 oraninda Özel Iletisim Vergisi’ne tabidir.

Maliye Bakanligi tarafindan yayimlanan 14 Seri No’lu “Özel Iletisim Vergisi Genel Teblig” ile yapilan açiklamalar çerçevesinde “Kablolu ve kablosuz internet servis saglayiciligi hizmeti sunan isletmeciler tarafindan verilen internet erisim hizmetlerinde yüzde 5 oraninda Özel Iletisim Vergisi” uygulanmaktadir. Bu baglamda da internet servis saglayiciligi hizmeti kullanicilara internet sebekesi üzerinden sunulan internet erisim hizmeti olarak tanimlanmaktadir. Internet servis saglayiciligi hizmeti vermek üzere yetkilendirilen isletmelere verilen internet erisim hizmeti de bu kapsamda oldugundan yüzde 5 oraninda Özel Iletisim Vergisi’ne tabi tutulmaktadir. (x)

Diger yandan mobil elektronik haberlesme isletmelerince faturali hat abonelerine verilen internet erisim hizmet bedelleri üzerinden de yüzde 5 oraninda Özel Tüketim Vergisi hesaplanmaktadir. Dolayisiyla mobil elektronik haberlesme isletmecileri tarafindan internet erisim hizmetleri ile diger haberlesme hizmetlerinin birlikte verilmesi halinde her bir hizmet türüne tabi oldugu oranin uygulanabilmesi için hizmetlerin teknik olarak ayristirilmasi ve faturalarda her bir hizmet türünün ayrica gösterilmesi gerekmektedir.

Ayrica mevcut düzenlemeler çerçevesinde “ön ödemeli” hatlara yüklemeler için yapilan satislar yüzde 25 oraninda Özel Iletisim Vergisi’ne tabi tutulmaktadir. Ancak ön ödemeli hat abonelerine haberlesme hizmetleri ile birlikte internet erisim hizmetleri de verilebilmektedir. Bu baglamda da ön ödemeli hat kullanicilari tarafindan yapilan yüklemelerin farkli oranlara tabi hizmetlerde kullanilmasi halinde, her hizmetin tabi oldugu oran üzerinden vergilendirilmesi gerekmektedir. Söyle ki;

  • Mobil internet erisim hizmeti ve diger mobil elektronik haberlesme hizmetleri için birlikte kullanilabilmesi halinde yüzde 25,
  • Münhasiran (özellikle) mobil internet erisim hizmeti amaciyla kullanilabilir olmasi, baska bir ifadeyle konusma, kisa mesaj vb. diger hizmetler için kullanilmaya imkan vermemesi ve yükleme sonrasinda bu tür hizmetlerde kullanilmak amaciyla dönüstürülemeyecek mahiyette olmasi halinde ise yüzde 5 oraninda Özel Iletisim Vergisi hesaplanmaktadir.

Ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapilan ve satisinda yüzde 25 ÖIV ödenmis olan yüklemelerin diger haberlesme hizmetlerinin yani sira internet erisim hizmeti içinde kullanilmasi halinde internet erisim hizmeti dolayisiyla fazla ödenmis olan vergi, abonelere iade edilmesi kosuluyla Özel Iletisim Vergisi mükellef, elektronik haberlesme isletmelerine iade edilecektir.

Mobil elektronik haberlesme isletmecileri, ön ödemeli hatlarina yaptiklari yüklemeleri, diger haberlesme hizmetlerinin yani sira internet erisim hizmetlerinde de kullanan abonelerinden, internet erisim hizmetine isabet eden bedel üzerinden fazla olarak tahsil edilmis olan Özel Iletisim Vergisi tutarini birer aylik dönemler itibariyle hesaplayip, hesaplama yapilan dönemi takip eden ayin sonuna kadar abonelerine bildirerek iade etmekle yükümlüdürler.

(x) Özel Iletisim Vergisi 14 Seri Numarali Genel Teblig, 5 Nisan 2016 gün ve 29675 sayili Resmi Gazete